Vergeten groente? Niet door ons! Bekijk de onvergetelijke groenten die boer Henk verbouwt.
De meest bijzondere groentetuin van Brabant zelf ontdekken? Een groepsbezoek is een ware beleving voor wie van (h)eerlijk eten houdt.
Bestel verse en traditioneel ingemaakte groenten en haal deze af op boerderij de Breemortel in Deurne.
Klokhuis met vergeten groenten en boer Henk
Raapstelen, aardperen, rammenas; misschien ken je deze groentes helemaal niet.
Vroeger aten mensen deze groentes veel meer, nu noemen we ze 'vergeten groenten'. Janouk gaat op bezoek bij Henk, de vergeten groenteboer. Hij leert ons waarom het zonde is dat we die groenten zijn vergeten. Samen met Manfred kookt Janouk een heerlijke vergeten groentelasagne.Terugkijken www.hetklokhuis.nl (15:05 minuten).
BinnensteBuiten
In de 'onvergetelijke groentetuin' van boer Henk kijkt
culinair expert Alain Caron zijn ogen uit. Op anderhalve hectare groeien meer dan honderd groenten en kruiden. Alain plukt, proeft én kookt wat heerlijks van deze groenten van Brabantse bodem. Terugkijken www.binnenstebuiten.nl (13:16 minuten).
Groepen en arrangementen
Boer Henk ontvangt graag gasten in de onvergetelijke groentetuin op de Peelrandbreuk. Samen ontdekken, ruiken en proeven welke (h)eerlijke groenten en kruiden er groeien in de open lucht. Beginnen of afsluiten met een lunch of diner, gemaakt met oa. bijzondere groenten is ook mogelijk.
Bij vragen bel gerust met boer Henk.
Mocht een activiteit niet door kunnen gaan vanwege overheids regelgeving, dan ontvangt u het betaalde geld volledig terug.
Unieke vergaderlocatie: Boerderij de Breemortel en ontspannen in de groentetuin.
Vergaderarrangementen met presentatie natuurlijk tuinieren en/of rondleidingen door de tuin zijn het hele jaar te boeken: www.bijzonderbrabants.nl/arrangementen.
Wij zijn Bijzonder Brabants. We houden van lekker koken, lekker eten en gezellig natafelen met vrienden. In 2014 kochten we onze boerderij op het Brabantse platteland en begonnen we met het planten en zaaien van tal van bijzondere groenten. Groenten die je niet snel in een restaurant zult tegenkomen, laat staan in de supermarkt. We noemen ze: vergeten groenten (want dat zijn ze). En dat is doodzonde. Want reken maar dat je er lekkere gerechten mee kunt klaarmaken.
Heb je weleens gehoord van yacon, crosne, pronkbonen of zwarte rammenas? Allemaal voorbeelden van groenten die wij in de Brabantse openlucht verbouwen. Naast hun bijzondere uiterlijk en veelal tot de verbeelding sprekende namen, zijn deze groenten vooral ook heel erg lekker.
Waarom we de groente zelf verbouwen? Ten eerste natuurlijk simpelweg omdat we dat leuk vinden. We zijn niet van het erf te slaan en hebben iedere maand wel iets om ons op te verheugen: het oogsten van de haverwortels in oktober, het rooien van rabarber in april... Maar de tweede reden is misschien nog wel belangrijker: wij willen weten waar ons voedsel vandaan komt en wat ermee gedaan is. De portie bonen en de krop sla die we in de supermarkt kopen: hoeveel chemicaliën bevatten die? Wat worden er allemaal voor ongezonde trucs toegepast om de massaproductie van groenten betaalbaar te houden? Waar komen de groenten vandaan? Aan onze groente is niet gerommeld. Ze worden op een verantwoorde manier geteeld, gewoon in de openlucht, in onze Brabantse grond.
Wij verkopen de vergeten groenten aan een aantal restaurants en cateraars die hun gasten graag verrassen met unieke gerechten. Voor particulieren is er onze webshop.
Op het Youtube kanaal van Bijzonder Brabants veel meer filmpjes met activiteiten in de bijzondere groentetuin.
Bijzonder Brabant richt zich op drie groepen groenten:
De zogenaamde 'vergeten groenten'; groenten die, ondanks hun heerlijke smaak, niet bekend zijn. Naar deze groenten is weinig vraag. Om die reden worden ze amper nog verbouwd.
Groenten uit andere landen, die in Nederland niet bekend zijn, maar wel prima in het Brabantse klimaat kunnen groeien.
Nieuwe groenterassen, die zich onderscheiden in kleur en/of smaak.
Deze groenten komen onder ons eigen label op de markt.