Bataten puree

Ingrediënten

1000 gram bataten / zoete aardappel
75 ml volle melk
3 eetlepels koolzaadolie
18 stuks verse salieblaadjes
35 gram verse bieslook
2 eetlepels grove mosterd

Bereidingsstappen

1.   Was of schil de bataten en snijd deze in kleine stukken
2.   Kook de bataten in water met zout in 20 minuten gaar
3.   Snijd de salieblaadjes in kleine reepjes
4.   Verhit de olie in een braadpan en fruit de salie op laag vuur
5.   Verwarm de melk
6.   Giet de bataten af en stamp ze grof met de puree stamper
7.   Meng de melk, kruidenolie en mosterd erdoor
8.   Snijd de bieslook in stukjes
9.   Roer de stukjes bieslook en de salie erdoor
10.Eventueel garneren met dunne lijntjes verwarmde appelstroop



Beauregard

Beauregard

Ipomoea batatas

De bataat of zoete aardappel is een plant uit de windefamilie. Het is, anders dan de naam doet vermoeden, geen familie van de aardappel, die tot de nachtschadefamilie behoort. De zoete aardappel is een inulinehoudende knol en een verdikking van de wortels. Oorspronkelijk wordt dit bekende knolgewas al meer dan 5000 jaar geteeld in Zuid-Amerika, maar inmiddels is deze belangrijke koolhydratenbron over de hele (tropische) wereld verspreid. In Noord-Europa is de teelt in de zomer steeds beter te doen. De Beauregard bataat heeft oranje vruchtvlees.