Als je van de aarde houd, dan zorg je goed voor de bodem, dan kun je nu en in de toekomst (h)eerlijk eten.
Nieuwsbrief  Nummer 2         November 2018
Bataten van dichtbij
Het is dit jaar gelukt om in onze vruchtbare bodem in de Peel bataten te laten groeien. Bataten (zoete aardappelen) werden 5000 jaar terug al geteeld in Zuid-Amerika.  De bataat maakt een fijn netwerk van worteltjes, waarvan sommige verdikken tot knol. Boven de grond vormt de plant lange takken van soms meer dan een meter lang.
Om de bataten te beschermen voor de ritnaald is de grond regelmatig met een kruidenmengsel besproeid. Ook is er naast de bataten boekweit gezaaid, omdat Boer Henk had gehoord, dat boeren in Canada ook boekweit bij of tussen gewassen zaaien om gewassen voor de ritnaald te beschermen.
In oktober hebben we de bataten met de spit-riek geoogst. (Filmpje 18 sec) In de herfst en winter worden de bataten opgeslagen in de schuur. Op die manier kan er de hele winter van de bataten genoten worden. Op de website staan (h)eerlijke recepten voor een batatensoep en batatenpuree.
Bijzondere stage
De eerste borrelboontjes van onze sojabonen
Onze namen zijn Sanne Hubers en Mara de Beer en wij doen de opleiding Voeding en Welzijn MBO niveau 4 op het Helicon in Helmond. Wij hebben 10 weken lang, 5 dagen in de week stage mogen lopen bij boer Henk. Tijdens deze stage hebben wij verschillende leuke en leerzame opdrachten uitgevoerd.

Borrelboontjes maken van sojabonen
We hebben borrelboontjes gemaakt van gedroogde sojabonen, die je kunt eten zoals borrelnootjes. De gedroogde sojabonen hebben we een nachtje laten weken in een bakje water. De dag erna hebben we deze 6 minuten gekookt, gepeld en gekruid. Met de kruiden hebben we vier verschillende smaken gemaakt. Daarna in de oven tot ze lekker knapperig werden.

Een gezonde jam maken van ananaskers.
De heerlijke ananaskers/goudbes die niet vers gegeten wordt willen we niet weggooien.  We zijn op onderzoek uitgegaan om hiervan een gezonde jam te maken. De geleisuiker, die vaak gebruikt wordt om jam te maken wilden we vervangen. Echter is de suiker nodig voor de houdbaarheid. Om de jam gezonder te kunnen maken hebben wij als vervangend product voor honing gekozen. Een andere functie van geleisuiker is het binden van de jam. Hiervoor hadden we als oplossing gevonden: chiazaad. Dit is een zaadje wat de jam een goede binding geeft. Dit zaadje had wel een klein nadeel: de kleur van de jam veranderde ook. Daarom gaan  we nu experimenteren om pectine in de plaats van chiazaad toe te voegen
Op zoek naar de Peelrandbreuk
Lakprofielen van de Peelrandbreuk van 1 tot 2 meter diepte.
In de groentetuin  van Bijzonder Brabants is een uniek natuurverschijnsel verborgen. De Peelrandbreuk, een geologische breuklijn  die loopt van Uden naar Roermond.  Boer Henk en Frits Kraefft zijn op zoek gegaan naar de Peelrandbreuk, wat je kunt zien op dit  8 minuten durend filmpje.
Heel bijzonder is, dat deze verticale breuklijn geen grondwater door laat, waardoor er een verschil in grondwaterstand is van 3 tot 4 meter aan beide zijden van de breuk. Ook is er een verschil in samenstelling van de bodem en het grondwater. Boer Henk heeft deze verschillen laten onderzoeken.  Met het verzorgen van de groenten houdt hij hier rekening mee. Aan de zijde met de hoge grondwaterstand is de bodem vruchtbaarder en is het niet zo snel nodig om de groenten water te geven. Ook zijn er opbrengstverschillen en soms zelfs verschillen in smaak.  
Boer Henk heeft plannen om de Peelrandbreuk permanent zichtbaar te maken.
Twitter
Facebook
Website
Instagram
LinkedIn
Webshop Bijzonder Brabants
Bijzonder Brabants voor: 
  • (H)eerlijke verse bijzondere groente
  • Potjes met ouderwets ingemaakte groenten en cadeau's/relatiegeschenken
  •  Arrangementen, evenementen en vergaderen
Bijzonder Brabants
Breemortelweg 21
5753 RH  Deurne
06 - 46 11 56 13  
info@bijzonderbrabants.nl

Met vriendelijke groe(n)ten,
Boer Henk

Afmelden nieuwsbrief 


This email was sent to ramon@trendo.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bijzonder Brabants · Breemortelweg 21 · Deurne, NB 5753 RH · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp