Als je van de aarde houd, dan zorg je goed voor de bodem, dan kun je nu en in de toekomst (h)eerlijk eten.
Nieuwsbrief  Nummer 3          december 2018
Het Nationaal School Ontbijt bij boer Henk
De basisschool kinderen proeven verse groenten bij boer Henk
Kinderen vinden het geweldig om in de groentetuin te ontdekken waar ons eten vandaan komt. In november werd het Nationaal Schoolontbijt georganiseerd. Een groot aantal boeren, die aangesloten zijn bij Klasseboeren, maakten het mogelijk dat kinderen konden ontbijten op hun boerderij. Na het ontbijt bij boer Henk konden de kinderen van KC Mozaiek uit Helmond genieten van een speurtocht in de groentetuin. ’s-Middags genoten de kinderen van Basisschool Tijl Uilenspiegel uit Deurne. Natuurlijk mochten de kinderen ook proeven van verse groenten.
Ook op andere tijdstippen is het mogelijk voor basisschoolkinderen om een boerderijles te volgen. Boer Henk is hiervoor aangesloten bij Klasseboeren.
Boer Henk geniet ook van die vrolijke kinderen in de groentetuin en vertelt met plezier hoe hij voor de groenten zorgt, om er later (h)eerlijk van te eten.
(H)eerlijke wintergroenten
Pastinaak, schorseneer, peterseliewortel, haverwortel/witte schorseneer 
De eerste nachtvorst hebben we gehad. Het is de tijd om te genieten van verse wintergroenten van boer Henk. Niet alleen boerenkool, wortelen en spruiten, maar ook schorseneren, peterseliewortel, aardperen, pastinaak en nog veel meer.
De pastinaak was vroeger het hoofdingrediënt voor de warme maaltijd, maar hij is jammer genoeg vervangen door de aardappel. De pastinaak is wit van kleur en vormt een mooie lange kegelvormige wortel. Hij kan goed tegen koud weer en kan langere tijd bij vorst in de grond blijven zitten.
Van de pastinaak kun je een lekkere stamppot maken, met daarbij oa. onze Raja aardappelen, kleine blokjes oude boerenkaas met daarover een uiensaus met appelstroop. Geïnteresseerd? Het recept kun je vinden op de de website van Bijzonder Brabants.
Boer Henk teelt niet alleen (h)eerlijke groenten, maar zorgt ook voor lekkere recepten. Nieuwe recepten zijn altijd welkom en deze kunnen dan op de website geplaatst worden.
Van Brabantse Grond - seizoensrecepten uit de regio
Lokaal en seizoensgebonden eten is geen straf. De seizoenen leveren een grote variatie aan bijzondere en duurzaam geproduceerde producten. Dertig boeren hebben in 2018 diverse bezoeken gehad van studenten van Brabantse koksscholen. Na uitleg van de boer over zijn product en de relatie met Brabant, zijn de studenten daarmee aan de slag gegaan om een eenvoudig recept te maken. In het boek ‘Van Brabantse Grond’ vind je de verhalen van en over de boeren, gevolgd door een recept met het product van die boer.
Boer Henk is erg dankbaar dat hij in dit boek mag staan met de Boerentenen. De leerlingen van de Rooi Pannen hebben de bonen zelf geplukt en er een (h)eerlijk gerecht van gemaakt: Hertenstoof met in roomboter gestoofde boerentenen.
De koksscholen en Slowfood Brabant hebben afgesproken, dat de opbrengst van het boek volledig besteed zal worden aan het in stand houden van de relatie tussen de scholen en de boeren.
Wil je dit mooie boek voor 19,95 euro kopen, dat kan bij www.Van BrabantseGrond.nl  of bij Boer Henk.
Twitter
Facebook
Website
Instagram
LinkedIn
Webshop Bijzonder Brabants
Bijzonder Brabants voor: 
  • (H)eerlijke verse bijzondere groente
  • Potjes met ouderwets ingemaakte groente
  • Arrangementen, evenementen en vergaderen
  • Boerderijlessen voor scholen
Bijzonder Brabants
Breemortelweg 21
5753 RH  Deurne
06 - 46 11 56 13  
info@bijzonderbrabants.nl

Met vriendelijke groe(n)ten,
Boer Henk

Afmelden nieuwsbrief 


This email was sent to r.weren@trendo.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bijzonder Brabants · Breemortelweg 21 · Deurne, NB 5753 RH · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp