Als je van de aarde houd, dan zorg je goed voor de bodem, dan kun je nu en in de toekomst (h)eerlijk eten.
Nieuwsbrief  Nummer 4          januari 2019
Agenda
17 juni 2019 - 19:00 uur Ontdek de onvergetelijke groentetuin
8 juli 2019 -    19:00 uur Ontdek de onvergetelijke groentetuin
29 juli 2019 -  19:00 uur Ontdek de onvergetelijke groentetuin
19 augustus 2019 – 18:30 uur Ontdek de onvergetelijke groentetuin
9 september 2019 - 18:00 uur Ontdek de onvergetelijke groentetuin

Meer info
365 dagen eten van dichtbij
Wist je dat het prima mogelijk is om 365 dagen per jaar (h)eerlijke groenten van dichtbij te eten? Vroeger was dat heel gewoon, want we hadden geen vliegtuigen en vrachtwagens (met CO2 uitstoot).
In de tuin van Bijzonder Brabants staan nu nog meer dan 20 verschillende groenten vers op het land.
Door de zachte winter tot nu toe is er nu zelfs nog snijbiet, diverse bieten soorten, koolrapen, koolrabi, peterseliewortel en diverse kleuren wortelen.
Daarnaast zijn er de echte wintergroenten, die prima tegen de vorst kunnen, zoals aardperen, crossne, diverse soorten spruiten, schorseneer, haverwortel, pastinaak, boerenkool en palmkool.
Voor een gezonde voeding zijn ook peulvruchten belangrijk. Van de oogst in de zomer is een deel niet vers gegeten, maar gedroogd. En zo heeft boer Henk kapucijners, sojabonen en allerlei soorten droogbonen. 
Tot slot liggen in de schuur de prima te bewaren producten, zoals aardappels, bataten en pompoenen. Ook worden er regelmatig groenten op de ouderwetse manier ingemaakt.
In de toekomst wil boer Henk ook nog graag een aantal groenten gaan fermenteren, zoals van de witte kool zuurkool maken.
Zo geniet boer Henk 365 dagen per jaar van groenten van dichtbij!
Ontdek de onvergetelijke groentetuin
Wil je graag weten hoe boer Henk zijn groenten teelt en hiervan proeven? Dat kan ook dit jaar, op een aantal zomerse maandagavonden op de Brabantse boerderij.  Als je geen groep hebt is dit een mooie kans om de tuin te bewonderen. Boer Henk verzorgt een korte presentatie over het natuurlijk telen van groenten. Ondertussen geniet u van koffie/thee met daarbij iets lekkers dat door boer Henk is bereid.
Daarna krijgt  u een uitgebreide rondleiding door de onvergetelijke groentetuin. In de groentetuin van ruim 15.000 m2 groeien meer dan 100 bijzondere groenten en/of kruiden. De groenten groeien allemaal in de open lucht en de teelt vindt op een zo natuurlijk mogelijke manier plaats. Bij alle groenten en kruiden staan informatieborden met uitleg over het telen, het gewas en het bereiden.
Ook hoort u meer over de Peelrandbreuk, die dwars door de groentetuin loopt. Er is ruimschoots de mogelijkheid om vragen te stellen en ervaringen te delen.
Op het terras aan de groentetuin kan nog even nagenoten worden onder het genot van een drankje. U kunt verse groenten en potjes met op ouderwetse manier ingemaakte groenten kopen.
Duur: 2 – 2,5 uur. Maximaal 25 personen.
Prijs is € 14,- per persoon inclusief korte lezing, rondleiding, koffie/thee met iets lekkers
Wil je zeker zijn dat er plek is, bestel dan tijdig kaartjes via de website.
Wat kun je met Yacon?
Yacon, ook wel genaamd Boliviaanse zonnewortel, is een plant uit de zonnebloemfamilie, oorspronkelijk afkomstig uit de Andes in Zuid-Amerika. De plant groeit echt hard na de langste dag. De plant kan een hoogte bereiken van wel 2 meter. De bloei treedt laat in het seizoen op met een klein zonnebloempje. Yacon heeft vele gezondheidsbevorderende eigenschappen en de knollen zijn niet winterhard.
In december hebben Sanne en Mara stagiaires van Helicon MBO Helmond een gezonde (h)eerlijke Yacon confituur gemaakt. Om deze gezonde jam te maken is er geen (gelei)suiker toegevoegd, maar sinaasappels, appeldiksap, roze pepers en pectine. Het resultaat is verrassend en de voedingswaarde is een derde van een normale confituur.
De confituur is lekker op de boterham, bij een blokje kaas of bij vlees/gevogelte.
Twitter
Facebook
Website
Instagram
LinkedIn
Webshop Bijzonder Brabants
Bijzonder Brabants voor: 
  • (H)eerlijke verse bijzondere groente
  • Potjes met ouderwets ingemaakte groente
  •  Arrangementen, evenementen en vergaderen
Bijzonder Brabants
Breemortelweg 21
5753 RH  Deurne
06 - 46 11 56 13  
info@bijzonderbrabants.nl

Met vriendelijke groe(n)ten,
Boer Henk

Afmelden nieuwsbrief 


This email was sent to r.weren@trendo.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bijzonder Brabants · Breemortelweg 21 · Deurne, NB 5753 RH · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp