Als je van de aarde houd, dan zorg je goed voor de bodem, dan kun je nu en in de toekomst (h)eerlijk eten.
Nieuwsbrief  Nummer 5          februari 2019
Agenda
17 juni 2019 - 19:00 uur Ontdek de onvergetelijke groentetuin
8 juli 2019 -    19:00 uur Ontdek de onvergetelijke groentetuin
29 juli 2019 -  19:00 uur Ontdek de onvergetelijke groentetuin
19 augustus 2019 – 18:30 uur Ontdek de onvergetelijke groentetuin
9 september 2019 - 18:00 uur Ontdek de onvergetelijke groentetuin

Meer info
(H)eerlijke wintergroenten
Petit Posy / Flower Sprout
Het is de tijd van de wintergroenten, waarvan de Petit Posy een mooi voorbeeld is. De Petit Posy heeft zijn oorsprong in Engeland met de naam Flower Sprout.
Een grappige kruising tussen Spruitkool en Boerenkool. Het resultaat? Een stevige stengel met losse rozetjes in groene en purperrode kleuren met rafelige randjes. Het product krijgt zijn geweldige smaak door de combinatie van de typische spruitensmaak en de zoete, notige smaak van kool. Door een beetje vorst krijgt de Petit Posy een mildere smaak. Door kort te koken, roerbakken of licht te stomen blijft de heerlijke nootachtige zoete smaak behouden.
Kerkuilen bij Bijzonder Brabants
Drie jonge kerkuilen bij Bijzonder Brabants
Afgelopen maand heeft boer Henk de uilenkast in de boerderij aan de binnenzijde zwart geschilderd. Dit is gedaan op advies van de veldmedewerker soorten bescherming van Brabants Landschap, zodat het in de kast donkerder wordt. Op die manier voorkomen we hopelijk, dat er duiven en kauwen in de kast gaan broeden, wat in 2018 het geval was. De kerkuil is een nachtvogel en kan perfect zien in het donker, dit in tegenstelling tot de duif en de kauw. Hopelijk vindt de kerkuil in 2019 onze kast weer voor een mooie broedplaats. In 2017 werden drie jonge kerkuilen uitgebroed in de kerkuilenkast. De vogelwerkgroep De Kulert controleert twee keer per jaar de kerkuilenkast. In 2017 hebben zij 66 braakballen laten onderzoeken. Daarin zaten in totaal 146 prooidieren (gemiddeld ruim 2,2 per braakbal). Er werden 12 prooidiersoorten aangetroffen.
De groentetuin van Bijzonder Brabants, die omzoomd is met een haag is een prima leefgebied voor de kerkuil.
Ananaskers confituur
Wist je ook dat ananaskers bij Bijzonder Brabants in de open lucht groeit?
De Ananaskers is een bes en groeit in een lampionnetje die vaak als decoratie wordt gebruikt. De ananaskers bestaat uit een gele, eetbare bes met zachte, eetbare pitjes. De bes groeit in een lampionachtig, doorzichtig omhulsel. Dat omhulsel is doorgaans verdord als de bes te koop wordt aangeboden. De vrucht komt van oorsprong uit Peru en wordt ook wel Kaapse kruisbes, goudbes of physalis genoemd. De smaak is zoetzuur en heeft wat weg van ananas.
In het najaar zorgt de natuur voor veel ananaskersen gelijktijdig. Om deze niet verloren te laten gaan heeft boer Henk samen met twee stagiaires van Helicon Helmond een (h)eerlijke confituur gemaakt. In deze confituur is geen geleisuiker toegevoegd, dat gebruikelijk is bij vele jams, maar bloemenhoning en pectine. Het resultaat is een lekkere jam met veel ananaskers (78%) en weinig calorieën (108 kcal/100 gr). Lekker op bijvoorbeeld toast of bij een kaasblokje.
Twitter
Facebook
Website
Instagram
LinkedIn
Webshop Bijzonder Brabants
Bijzonder Brabants voor: 
  • (H)eerlijke verse bijzondere groente
  • Potjes met ouderwets ingemaakte groente
  • Arrangementen, evenementen en vergaderen
  • Boerderij lessen
Bijzonder Brabants
Breemortelweg 21
5753 RH  Deurne
06 - 46 11 56 13  

Met vriendelijke groe(n)ten,
Boer Henk

Afmelden nieuwsbrief 


This email was sent to r.weren@trendo.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bijzonder Brabants · Breemortelweg 21 · Deurne, NB 5753 RH · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp