Als je van de aarde houd, dan zorg je goed voor de bodem, dan kun je nu en in de toekomst (h)eerlijk eten.
Nieuwsbrief  Nummer 6                  juni 2019
Agenda
17 juni 2019 - 19:00 uur Ontdek de onvergetelijke groentetuin
8 juli 2019 -    19:00 uur Ontdek de onvergetelijke groentetuin
29 juli 2019 -  19:00 uur Ontdek de onvergetelijke groentetuin
8 tm 12 augustus 2019  - 17:30 uur Ons Jongens bij Bijzonder Brabants
Culinair 5 gangen diner met rondleiding
19 augustus 2019 – 18:30 uur Ontdek de onvergetelijke groentetuin
9 september 2019 - 18:00 uur Ontdek de onvergetelijke groentetuin
Meer info
De eerste oogst van het nieuwe seizoen is later
(H)eerlijke oogst deze week
radijs, meiraap, duizendschoon, oost Indische kers blaadjes, rode biet, french breakfast radijs, blauwe borage, ijskegel, bimi , goudsbloem, mini venkel
De natuur zorgt voor smakelijke groenten uit de door boer Henk goed verzorgde bodem. Dit jaar is de bodem wat later opgewarmd en is er in mei schraal weer geweest. In de tuin is alles nu ongeveer twee weken later dan in 2018.
Afgelopen week zijn de eerste bimi's (stengelbrocolli) geoogst. De chefkoks zijn ook weer blij met de rode Boltardy biet. Een prachtig donkerrood gekleurde biet met een zoete smaak en een goede bite. Deze biet is prima rauw in een salade te gebruiken. Bijzonder is dat de chefkok bij boer Henk de gewenste doorsnede van de biet kan aangeven, van golfbal tot tennisbal en nog groter. En de komende week worden de eerste smakelijke Hendriks peultjes en de eerste mini tuinbonen geplukt.
Uniek: De Peelrandbreuk met de ondergrondse waterval zichtbaar
Excursie tijdens symposium UNESCO Geopark Peelhorst en Maasvallei io.
Wist je dat dwars door de groentetuin van Bijzonder Brabants de Peelrandbreuk loopt? Dat is de grootste geologisch breuklijn (barst in de aardkorst) in noordwest Europa.Vanuit Duitsland komt deze breuklijn bij Roermond ons land binnen en loopt deze via Deurne richting Uden en bij de Maas gaat deze ondergronds verder tot aan de Doggersbank in de Noordzee. Heel bijzonder is, dat deze breuklijn een soort ondergrondse damwand lijkt en bijna geen water doorlaat. Aan de hoge kant van de peelrandbreuk (horst) is het nat en staat het grondwater hoog. Aan lage kant van de peelrandbreuk (slenk) is het veel droger en staat het grondwater heel laag. Bij Bijzonder Brabants is er een verschil in grondwaterstand van ongeveer 3,5 meter. Begin mei is deze ondergrondse waterval zichtbaar gemaakt. 
De bodemvruchtbaarheid is aan iedere zijde van de breuk ook verschillend. Bij het telen van de groenten houdt boer Henk hier ook rekening mee.
Op een zomerse maandagavond de onvergetelijke groentetuin ontdekken?
Graag ontvangt boer Henk gasten op de boerderij om hun te laten zien en proeven hoe meer dan 100 bijzondere groenten op een natuurlijke manier geteeld worden in de open lucht. In de Peel is het mogelijk om 365 dagen per jaar (h)eerlijk te eten van groenten van dichtbij. Dat is goed voor ons klimaat en zorgt voor een lage CO2 foodprint. En sinds kort is ook de peelrandbreuk zichtbaar gemaakt met de ondergrondse waterval van wel 3,5 meter. Diverse groepen (families, bedrijven, vrienden,verenigingen) boeken op afgesproken tijden een arrangement bij Bijzonder Brabants. Regelmatig ontvangt boer Henk de vraag of het ook mogelijk is om de onvergetelijke groentetuin te ontdekken, als individu. Op een vijftal zomerse maandagavonden is dat mogelijk. Een korte inleiding over moestuinieren met iets te drinken en een Petit Boertje en daarna een rondleiding door de groentetuin met uitleg van boer Henk. De eerst volgend maandagavond is 17 juni aanvang 1900 uur. Het is fijn als geïnteresseerden vooraf reserveren www.bijzonderbrabants.nl. Maximaal 25 gasten per avond, zodat er de mogelijkheid is om met elkaar in gesprek te gaan.
Twitter
Facebook
Website
Instagram
LinkedIn
Webshop Bijzonder Brabants
Bijzonder Brabants voor: 
  • (H)eerlijke verse bijzondere groenten
  • Potjes met ouderwets ingemaakte groente
  • Arrangementen, evenementen en vergaderen
  • Boerderij lessen
Bijzonder Brabants
Breemortelweg 21
5753 RH  Deurne
06 - 46 11 56 13  

Met vriendelijke groe(n)ten,
Boer Henk

Afmelden nieuwsbrief 


This email was sent to ramon@trendo.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bijzonder Brabants · Breemortelweg 21 · Deurne, NB 5753 RH · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp