3 kleuren aardappel uit de oven

Ingrediënten

  • 500 gram Blauwe Sint Galler aardappelen
  • 500 gram Rote Emma aardappelen
  • 500 gram Raja aardappelen
  • olijfolie
  • Enkele takjes rozemarijn en tijm
  • vier teentjes verse knoflook of knoflookpoeder
  • peper
  • zeezout

Bereidingsstappen

1. Was de aardappelen, niet schillen;
2. Snijdt de aardappelen in hap klare blokjes en doe die in een kom;
3. Giet wat olijfolie over de aardappelen;
4. Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn (en tijm) en verdeel ze over de aardappelen;
5. Hak de teentjes knoflook fijn en verdeel die over de aardappelen;
6. Bestrooi met vers gemalen peper en zeezout;
7. Meng de aardappelen met de ingrediënten en doe ze in een ovenschaal of op een bakplaat;
8. Zet de aardappelen 45 minuten in de oven bij 200 graden. Schep ze af en toe een keer door elkaar zodat ze aan alle kanten goed bruin worden.Blauwe Sint Galler

Blauwe Sint Galler

Solanum tuberosum

Zwart of paarsschillig ras voor fijnproevers dat zijn oorsprong kent in Zwitserland. De schil is dieppaars tot bijna zwart en het knolvlees is paars, gewolkt of wit.
Rote Emmalie (rood)

Rote Emmalie (rood)

Solanum tuberosum

De Rote Emmalie is geen oud ras. Het is een kruising tussen de variëteiten La Ratte, Baltica, Highland Burgundy Red en het oude Peruaanse landras Huamantango. De smaak is delicaat kruidig ​​en aromatisch. De schaal is glad met platte ogen en de vorm is gewoon prachtig. Het rode vruchtvlees is een lust voor het oog. Rote Emmalie heette voorheen Rote Emma. De naam moest worden gewijzigd omdat deze overlapte met een ander ras.
Carolus

Carolus

Solanum tuberosum

De Carolus aardappel is een middenvroeg ras en rond ovaal van vorm. Het is een vrij kruimige aardappel met een gele vleeskleur. Als je de Carolus helemaal laat uitgroeien en niet teveel bemest wordt de aardappel bloemig. Kenmerkend voor deze aardappel zijn de licht rode ondiepe ogen. De Carolus is prima te bewaren. Het loof is stevig en geeft een goede bedekking van de grond, waardoor onkruid minder kans krijgt. Zijn naam is vernoemd naar Carolus Clusius die rond 1588 de aardappel voor het eerst teelde in in de Hortustuinen van Leiden. De Carolus aardappel is resisitent tegen de aardappelziekte phytophthora. 
Alouette

Alouette

Solanum tuberosum

De Alouette is een vrij grove, ovaallange aardappel met een diep rode schilkleur, vlakke ogen en een gele vleeskleur. De Alouette poten als de nacht temperatuur boven de 8 graden is. De Alouette heeft een goede phytophthora resistentie in zowel loof als knol en is resistent tegen aardappel-moeheid. Oogsten na 100-110 groeidagen.