Bataten paprika soep

Ingrediënten

Soep voor 8 tot 10 personen

750 gram bataat / zoete aardappel
250 gram gele Yellowstone wortel 
2 paprika's
1 ui
1 knoflook teentje
olijfolie 
1 liter water
1,5 groentebouillon blokje
zout, peper, lavas

Bereidingsstappen

1.   Snijd de ui, paprika, bataat en wortel in plakjes en het knoflookteentje in kleine stukjes. Klein beetje paprika bewaren voor garneren.
2.   Verhit de olie in een pan
3.   Bak ui, knoflook, paprika, bataat en wortel onder regelmatig roeren op laag vuur
4.   Verkruimel de bouillonblokjes erover
5.   Voeg 1 liter kokend water toe
6.   Breng aan de kook en gedurende 15 - 20 minuten laten garen op laag vuur
7.   Neem de pan van het vuur en pureer de soep.
8.   Eventueel met zout, peper en lavas op smaak brengen
9.   Voor een optimale smaak de soep ten minste 20 minuten laten staan of een dag laten staan
10.Restant paprika in piepkleine stukjes snijden
11.Garneer de soep met piepkleine stukjes paprika



Beauregard

Beauregard

Ipomoea batatas

De bataat of zoete aardappel is een plant uit de windefamilie. Het is, anders dan de naam doet vermoeden, geen familie van de aardappel, die tot de nachtschadefamilie behoort. De zoete aardappel is een inulinehoudende knol en een verdikking van de wortels. Oorspronkelijk wordt dit bekende knolgewas al meer dan 5000 jaar geteeld in Zuid-Amerika, maar inmiddels is deze belangrijke koolhydratenbron over de hele (tropische) wereld verspreid. In Noord-Europa is de teelt in de zomer steeds beter te doen. De Beauregard bataat heeft oranje vruchtvlees.
Yellow Stone

Yellow Stone

Daurus Carota

De ‘Yellowstone’ is een vroege gele wortel met een hoge opbrengst. De wortel is wat zoeter en redelijk groot. Het zaad is afkomstig van Bejo zaden en is biologisch geteeld.