Boerenkool stamppot

Ingrediƫnten

Voor 6-8 personen

1,5    kilo Raja aardappels
1,5    kilo verse boerenkool (600 gram gesneden boerenkool)
         zout en peper
40     gram (room)boter
150   ml melk of kookvocht

Bereidingsstappen

  1. Stroop het boerenkoolblad van de bladnerf
  2. Was de bladeren enkele malen in ruim koud water en snijd ze fijn
  3. Kook de boerenkool in weinig water met zout 10 minuten halfgaar
  4. Laat de boerenkool uitlekken
  5. Was de aardappels met een borsteltje en snijd ze in gelijke stukken
  6. Leg de aardappelen onder in de pan met water, zodat ze 1/3 onderstaan
  7. Leg de uitgelekte boerenkool hier bovenop
  8. Breng aan de kook en laat dit in 25 minuten gaar worden op laag vuur
  9. Giet de aardappelen en boerenkool af en vang ongeveer 150 ml kookvocht op
  10. Voeg de (room)boter en het kookvocht toe aan de aardappelen en boerenkool
  11. Stamp (of staafmixer) het geheel tot een smeuïge puree
  12. Breng op smaak met eventueel zout en peper


Westlandse Winter

Westlandse Winter

Brassica oleracea

De geschiedenis van de boerenkool begint al zeer ver voor de geboorte van Jezus Christus. Toen werden eigenlijk alleen de stelen van de boerenkool gegeten. Veel later is men de malse en zeer gezonde bladeren ook gaan eten.Boerenkool staat van alle koolsoorten het dichtst bij de wilde kool. Boerenkool heeft een kroon van grote gekrulde bladeren. Het is de sterkste koolsoort, die bestand is tegen een strenge winter. Boerenkool Westlandse winter is een biologisch gekweekte, heerlijk smakende, gekrulde boerenkoolsoort. Deze halfhoge boerenkool heeft donkergroen, licht gekruld, heerlijk smakend, mals blad. Deze soort kan in de winter op het land overwinteren en smaakt zelfs nog lekkerder en zoeter als de vorst erover heen is geweest.
Raja

Raja

Solanum tuberosum

De Raja aardappel hebben een gelijkmatige vorm met rode schil en een gele vleeskleur. Deze aardappel groeit dit jaar voor het eerst in de groentetuin van Bijzonder Brabants en is resistent voor de aardappelziekte phytophtera.