Pastinaak stamppot met rode uien saus

Ingrediƫnten

Voor 6 - 8 personen

1       kilo Raja aardappels
1       kilo pastinaak
3       rode uien
2       eetlepels traditionele olijfolie
1,25  eetlepel appelstroop
200  ml appelsap
2       theelepels aardappelzetmeel
2       theelepels water
180   gram oude kaas
150   gram crème frache
         zout en peper

Bereidingsstappen

  1. Was de aardappels met een borsteltje en snijd ze in gelijke stukken
  2. Schil de pastinaken en snijd ze in gelijke stukken als de aardappels
  3. Kook aardappel en pastinaak in water met zout in 20 minuten gaar
  4. Snijd de ui in ringen
  5. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui 5 minuten
  6. Voeg appelstroop en appelsap toe en breng aan de kook
  7. Los het aardappelzetmeel op in het water en voeg dit toe en roer tot een gebonden jus ontstaat
  8. Breng de saus op smaak met zout en peper
  9. Snijd de oude kaas in blokjes van ongeveer ½ cm (brunoise)
  10. Giet de aardappelen en pastinaak af en vang ongeveer 150 ml kookvocht op
  11. Voeg de crème frache en het kookvocht toe aan de aardappelen en pastinaak
  12. Stamp (of staafmixer) het geheel tot een smeuïge puree
  13. Schep de kaasblokjes erdoor
  14. Breng op smaak met eventueel zout en peper
  15. Serveer de stamppot met de uiensaus


The Guernsey

The Guernsey

Pastinaca Sativa

De pastinaak was vroeger het hoofdingrediënt voor de warme maaltijd hij is jammer genoeg vervangen door de aardappel. Deze pastinaak is wit van kleur en vormt mooie lange wortels. Hij kan goed tegen koud weer en kan langere tijd bij vorst in de grond blijven zitten.
Raja

Raja

Solanum tuberosum

De Raja aardappel hebben een gelijkmatige vorm met rode schil en een gele vleeskleur. Deze aardappel groeit dit jaar voor het eerst in de groentetuin van Bijzonder Brabants en is resistent voor de aardappelziekte phytophtera.
Noordhollandse Bloedrode

Noordhollandse Bloedrode

Allium cepa

Deze kleine bosui is mooi rood van kleur en worden jong geoogst. Het kleine rode uitje groei onder de grond en de donker groene stengels komen boven de grond uit. Van het bos uitje zijn zowel de stengels als het uitje zelf eetbaar.