Petit Boertje

Ingrediƫnten

  • 250 gram roomboter
  • 4 scharreleieren
  • 150 gram suiker
  • 1 sinaasappel
  • 120 gram lupinemeel
  • 2 theelepels (5 gram) bakpoeder

Bereidingsstappen

  1. hete lucht oven voorverwarmen op 175°C;
  2. bakpapier in de bakvorm leggen;
  3. roomboter in een pan laten smelten;
  4. eieren met rietsuiker mengen.
  5. de schil van een sinaasappel raspen en dit mengen met 120 gram lupinemeel en 2 theelepels bakpoeder;
  6. Dit mengsel samen met de roomboter toevoegen aan de eieren met rietsuiker en mengen;
  7. Knijp de helft van een sinaasappel uit over het beslag en meng dit;
  8. Giet het beslag in de bakvorm en laat het circa 60 minuten in de oven staan;
  9. Als de cake is afgekoeld, maak dan een heerlijke gebonden fruit/groente mengsel voor de toplaag
  10. Petit Boertjes snijden


Boruta (blauwe lupine)

Boruta (blauwe lupine)

Angustifolius

De lupine is in de 19e eeuw uit Noord Amerika ingevoerd. Deze soort onderscheidt zich niet door bloemkleur, maar door de smalle deelblaadjes in het handvormige blad. Lupine is een ideaal eiwithoudend gewas voor menselijke consumptie. Lupine is een prima lokaal alternatief voor geïmporteerde soja uit tropische landen (waarvoor vaak waardevol oerwoud gekapt wordt). Bovendien hoeft lupine niet bemest te worden omdat het stikstof uit de lucht bindt, en verbetert deze teelt de bodemstructuur. De afzet mogelijkheden groeien, doordat de Nederlanders minder vlees eten. Dat is een grote kans voor allerlei nieuwe vegetarische producten op basis van lupine, want lupine is een uitstekende vleesvervanger."  
Frambozen Rood

Frambozen Rood

Rheum rhabarbarum

Deze rabarber heeft dieprode stelen die van binnen groenwit zijn. De rabarber heeft een fijne smaak, niet te stevig. Rabarber is al meer dan 5000 jaar bekend, zij het aanvankelijk niet als groente maar als geneesmiddel met een laxerende en  bloed reinigende werking. In Nederland is het een groentegewas vanaf 1900.
Oranje Frambozen

Oranje Frambozen