Spicy Lupineburger

Ingrediënten

 • 300 gram gekookte lupine, ongepeld
 • 100 gram winterwortel, grof geraspt  
 • 1 rode ui, fijngesneden
 • 2 teentjes knoflook
 • 1,5 theelepel kerriepoeder (wij gebruiken kerrie masala)
 • 1 theelepel sambal
 • 6 eetlepels kikkererwtenmeel / 1 potje kikkererwten 210 ml
 • een paar eetlepels water
 • zout en peper
 • koolzaad olie om te bakken

Bereidingsstappen

 1. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui 5 minuten;
 2. Voeg de gesnipperde knoflook toe en bak die nog 5 minuten mee;
 3. Maal 150 gram lupinebonen grof in de keukenmachine en doe ze in een mengschaal;
 4. Maal de overgebleven 150 gram lupinebonen in de keukenmachine, samen met de gebakken ui, knoflook, kruiden en water tot een fijne massa;
 5. Rasp de wortel grof;
 6. Voeg nu alle ingrediënten, ook de kikkererwten(meel en water) en de sambal, samen en kneed het goed door elkaar;
 7. Laat het mengsel 30 minuten rusten;
 8. Vorm burgers;
 9. Bak de burgers goudbruin in olie. Doe niet teveel burgers tegelijk in de pan, zodat je ze makkelijk kunt schuiven en omkeren.


Witte lupine Sulimo gedroogd

Witte lupine Sulimo gedroogd

Lupinus Albus

Lupine Sulimo (pot)

Lupine Sulimo (pot)

Rodelika

Rodelika

Daurus Carota

De Rodelika is een zaadvaste grote stompe, gladde wortel met intense oranje kleur. Sterke, zoet-aromatische smaak. Uitstekende Brix-waarden, daarom bijzonder geschikt voor hoogwaardige sappen. Brix is een maat voor de hoeveelheid suiker in een waterige vloeistof en geeft aan hoeveel massa-procent van de vloeistof uit suiker bestaat. De oranje wortel is ontstaan door kruisingen. Er wordt aangenomen dat wortelen oorspronkelijk paars waren met een dunne wortel, waarna een mutant optrad die de paarse pigmentatie verwijderde, wat resulteerde in een nieuw ras van gele wortelen.
Red Tide

Red Tide

Allium cepa

De ui is een plant uit de lookfamilie. De Red Tide is een middenvroege rode hybride ui met goede doorkleuring, uitstekende opbrengst en goede bewaareigenschappen. De Red Tide is een zaai ui, die ook prima gezaaid kan worden in perspotjes.
Flamenco

Flamenco

Cicer arietinum

De kikkererwt is een eetbare peulvrucht uit de vlinderbloemige familie  In Anatolië wordt de kikkererwt al meer dan 8000 jaar geteeld. Van daaruit werd de kikkererwt verspreid naar het Middellandse Zeegebied en India.  Anno 2019 wordt de kikkererwt in veel subtropische gebieden geteeld. De belangrijkste teeltgebieden zijn India, Pakistan, Turkije, Australië, Marokko en Iran. De plant wordt 20–50 cm hoog en is klierachtig behaard. De bladeren zijn oneven geveerd met dertien tot zeventien elliptische of omgekeerd-eironde blaadjes, waarvan de rand aan de top gezaagd is. De plant bloeit in juni en juli met witte bloemen. De steel van de peul is naar beneden gebogen. Er zit meestal één erwt in de ongeveer 2 cm lange peul. Kikkererwten hebben een subtropisch of tropisch klimaat nodig en meer dan 400 mm jaarlijkse regenval. Ze kunnen in een gematigd klimaat groeien, maar de opbrengst is dan veel lager. In 2022 is boer Henk met hulp van InAgro in België gestart met kikkererwten. Kikkererwt is een ideaal eiwithoudend gewas voor menselijke consumptie. De kikkererwt hoeft niet bemest te worden omdat het stikstof deze vlinderbloemige stikstof uit de lucht bindt, en verbetert deze teelt de bodemstructuur