Serifon stamppot

Ingrediënten

1 kg Carolus kruimige aardappelen
400 gr serifon
400 gr flespompoen Walnut
2 middelgrotered tide  ui
2 teentjes knoflook
(vegan)spekreepjes
boter
peper en zout

Bereidingsstappen

 1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
 2. Kook ze in 20 min. gaar.
 3. Snijd 2 a 3 plakken van ca 1 cm dikte van de hals van de flespompoen en snijd in blokjes van ca 1 cm.
 4. Pel en snipper de ui in grove stukken.
 5. Verhit olie in een ruime koekenpan of hapjespan en roerbak de pompoen en ui op middelhoog vuur voor 5 min.
 6. Laat daarna op laag voor 10 minuten doorgaren.
 7. Was ondertussen de serifon en snij in reepjes, bewaar de steeltjes apart.
 8. Pel en snipper de knoflook. Voeg de knoflook, serifonsteeltjes en (vegan) spekreepjes toe in de koekenpan en roerbak 3 minuten op middelhoog vuur;
 9. Voeg de het blad toe en bak nog 2 minuten.
 10. Gebruik je echte spekreepjes bak ze in een aparte pan.
 11. Giet de aardappels af en stamp ze met een klontje boter fijn met een stamper.
 12. Meng de groenten en spekjes erdoor en breng op smaak met peper en zout


Sher Li Hong/Grun im Schnee

Sher Li Hong/Grun im Schnee

Juncea var. Multiceps

Serifon is een en zeer winterharde "vergeten" ouderwetse groente uit Zuid-China ook wel Sher Li Hong genoemd. Serifon heeft lang, donker groene , getande bladeren en een iets scherpe smaak . De plant is rechtop groeiend en verdraagt zeer veel vorst. Het gewas stelt weinig eisen aan de grond. Men kan deze plant meerdere keren oogsten nadat het is afgesneden. Het heeft een uitstekende mosterd smaak en zachte structuur.  Het biologisch geteelde zaad is afkomstig van van der Wal zaden.
Carolus

Carolus

Solanum tuberosum

De Carolus aardappel is een middenvroeg ras en rond ovaal van vorm. Het is een vrij kruimige aardappel met een gele vleeskleur. Als je de Carolus helemaal laat uitgroeien en niet teveel bemest wordt de aardappel bloemig. Kenmerkend voor deze aardappel zijn de licht rode ondiepe ogen. De Carolus is prima te bewaren. Het loof is stevig en geeft een goede bedekking van de grond, waardoor onkruid minder kans krijgt. Zijn naam is vernoemd naar Carolus Clusius die rond 1588 de aardappel voor het eerst teelde in in de Hortustuinen van Leiden. De Carolus aardappel is resisitent tegen de aardappelziekte phytophthora. 
Flespompoen Walnut

Flespompoen Walnut

Cucurbita Moschata

De Walut is een populaire buternut, beige van kleur, en is langwerpig van vorm. Vanwege de vorm wordt deze pompoen ook flespompoen genoemd. De Walnut  wordt vaak voor de versmarkt geteeld. De vrucht heeft een kleine zaadholte, heeft een goede smaak en is lang houdbaar. Jong geoogst is de flespompoen met schil en al eetbaar
Red Tide

Red Tide

Allium cepa

De ui is een plant uit de lookfamilie. De Red Tide is een middenvroege rode hybride ui met goede doorkleuring, uitstekende opbrengst en goede bewaareigenschappen. De Red Tide is een zaai ui, die ook prima gezaaid kan worden in perspotjes.