Vergeten Groentesoep

Ingrediënten

(voor 8 personen)
200 gram schorseneer
200 gram knolselderij
200 gram wortelpeterselie
200 gram koolraap
200 gram pastinaak
4 tenen knoflook
80 gram boter
2 liter kippenbouillon
200 ml room
100 gram oerwortel paars
Zout en peper naar smaak

Bereidingsstappen

  1. Kippenbouillon bereiden met foelie, peper, zout, kruidnagel, ui, prei en laurierblad: 3 uur laten trekken op ong. 95 °C
  2. Bouillon passeren en op smaak brengen met zout
  3. Groenten schoonmaken en in gelijke stukken snijden
  4. Knoflook pellen
  5. In kookpan met dikke bodem boter smelten, groenten en knoflook toevoegen en glazig tot lichtbruin bakken
  6. Groenten afblussen met de kippenbouillon en room
  7. Groenten rustig gaar koken
  8. Soep pureren met een staafmixer
  9. Soep op smaak brengen met zout en peper
  10. Dit is een mooie volle, witte soep waar veel garnituren bij passen, zoals blokjes van de paarse oerwortel

Bron: Kookstudio Het Kookpunt LiesselRoem van Zwijndrecht

Roem van Zwijndrecht

Apium graveolens

Knolselderij is een variant van selderij die net boven de grond een knol vormt. Knolselderij vormt een knol met een diameter van zo'n 10 cm. De knollen voor industriële verwerking moeten groter zijn dan die voor verse consumptie. Hoewel knolselderij voor de knol wordt geteeld, kunnen de bladeren ook worden gegeten.
Schleswiger Schnee

Schleswiger Schnee

Pastinaca Sativa

De pastinaak was vroeger het hoofdingrediënt voor de warme maaltijd hij is jammer genoeg vervangen door de aardappel. De Schleswiger Schnee pastinaak is een gladde, relatief witte, zeer goed gevormde pastinaak. De bladvoet is slechts licht verzonken. Het ras is productief en gemakkelijk te bewaren. Hij kan goed tegen koud weer en kan langere tijd bij vorst in de grond blijven zitten.
Duplex

Duplex

Scorzonera Hispanica

Schorseneren worden op diep losgemaakte grond ter plaatse gezaaid. De wortels zijn winterhard en kunnen de hele winter worden geoogst. De wortels kunnen tot 60 cm lang worden. Het is een tweejarige plant. In het eerste jaar wordt er een bladrozet en een vlezige penwortel gevormd. De plant bloeit in het tweede jaar na zaaien met citroengele bloemen. De plant wordt gebruikt als groente en was voor de Tweede Wereldoorlog vrij algemeen gegeten, maar is na de oorlog in diskrediet is geraakt, mogelijk door zijn bewerkelijkheid.
Halflange

Halflange

Petroselinum crispum

De wortelpeterselie is een variëteit van de peterselie, die hoofdzakelijk voor zijn tot 15 cm lange, witte penwortel wordt gekweekt. De wortel lijkt op een kleine uitvoering van de pastinaak. De smaak lijkt op pastinaak en knolselderij. De wortel is rijk aan caroteen, vitamine B2 en vitamine C .
Helenor - geel met paarse kop

Helenor - geel met paarse kop

Brassica Napus

De Helenor koolraap is een mooie ronde paarskop. Geelvlezig. Mooie gladde knol. Zeer geschikt voor kleine tot middelgrote koolrapen. Sterk gewas. Compacte groeier. Geschikt voor bewaring.