De meest unieke groente van Brabant

Van hoeveel van onze bijzondere groenten heb je al eens gehoord? Zijn het er meer dan zes? Dan ken je er al meer dan de meeste mensen. Ken je er meer dan tien? Dan ben je een ware specialist. Hoog tijd om de overige soorten uit te proberen!
Boerenteen / Pronkboon gedroogd

Bonen - Boerenteen / Pronkboon gedroogd

Phaseolus coccineus

Boerentenen / Pronkbonen / priesterbonen vormen zeer grote dikke zaden. In België worden ze ook molbonen genoemd.

Bereiden

Pronkbonen kun je jong eten als sperzie– of snijboon. Oogst ze voor deze toepassing als ze 10 –15 cm lang zijn. Laat je ze doorgroeien dan kunnen ze een lengte van 35cm bereiken! De peulen zijn dan te vezelig om te eten, maar de gedopte bonen zijn wel smakelijk.Vanaf augustus tot het vriest zijn boerentenen vers in de peul te koop. In de periode daarna als gedroogde gedopte boon. 800 gr. verse bonen in  de peul zijn 500 gr. gedopte verse bonen en 250 gr. gedroogde bonen.

Meer informatie
Borlotti gedroogd

Bonen - Borlotti gedroogd

Phaseolus Vulgaris

Borlotti bonen, dat klinkt mooi zuidelijk, maar het zijn gewoon kievitsbonen. In Nederland noemen we ze zo omdat het patroon op de boontjes aan een kievitsei doet denken.

Bereiden

Borlotti bonen kunnen vers of gedroogd bereid worden. De boontjes zijn rood gespikkeld. Deze bijzondere tekening verdwijnt bij het koken, de bonen gaan er dan roodbruin uitzien zonder tekening. Borlotti bonen hebben een ietwat zoete, nootachtige smaak. Verse borlotti`s zijn heerlijk zowel gekookt en gearomatiseerd of in de typische pasta e fagioli (bonensoep). Vanaf augustus tot het vriest zijn boerentenen vers in de peul te koop. Vanaf 25 november zijn de borlotti's als gedroogde gedopte gedroogde boon te koop. Gedroogde bonen een nacht weken en daarna in 90 minuten gaar koken. Een zakje van 300 gram word na weken en koken 650 gram bonen.  

Meer informatie
Frijol Negro gedroogd

Bonen - Frijol Negro gedroogd

Phaseolus vulgaris

Het eerste wat opvalt zijn de glanzende, pikzwarte, ronde zaaiboontjes! Uitgerijpt kunnen de zwarte boontjes droog worden geoogst, zo ontstaat de zeer gewilde uiterst donkere droogboon. De Frijol Negro staat bekend om de bestendigheid tegen droge grond en warme zomers.

Bereiden

De bonen 4 tot 8 uur weken in koud water alvorens ze te koken. Daarna moeten ze zachtjes gaar koken in één á anderhalf uur tijd. Momenteel zijn de bonen gedroogd te bestellen.

Meer informatie
Blauwschokkers Ezetha gedroogd

Kapucijners - Blauwschokkers Ezetha gedroogd

Pisum Sativum

Een andere naam voor de kapucijner is velderwt. Oudere veel gebruikte benamingen zijn: schokkererwt, vale erwt en grauwe erwt. In de krijgsmacht worden kapucijners vanouds raasdonders genoemd. De Texelse bijnaam is grauwe ganzen. Kapucijners zijn klimplanten die bloeien met purperen bloemen, de peulen zijn blauw/paars gekleurd. De kapucijner is een oud gewas en wordt al ten minste 7000 jaar geteeld. 

Bereiden

De zaden zijn zowel vers als gedroogd heerlijk van smaak. Kapucijners zijn het lekkerst als je ze na het oogsten meteen opeet. Dan smaken ze het zoetst. Het doppen is even een werkje. Kapucijners kun je op veel verschillende manieren gebruiken in gerechten. Maak er bijvoorbeeld een lekker groentepotje van in combinatie met wat uienringen, mosterd en hamblokjes. Kapucijners kun je ook heel goed rauw in salades verwerken. Voeg voor de variatie wat rijst, komkommer, tomaat en sla toe. Jaarlijks wordt een deel van de kapucijners in de peul gedroogd in de schuur. Tijdens het drogen veranderd de kleur van groen naar bruin. Na drogen worden de kapucijners gedopt. Gedroogde kapucijners smaken iets meliger, want de suikers zijn omgezet in koolhydraten.Verse kapucijners in de peul . - kooktijd verse kapucijners ongeveer 5 – 10 minuten (1 kilo peulen na doppen ongeveer 400 gram verse erwten) - gedroogde gedopte kapucijners  ( 100 gr gedroogde erwten  na weken en koken 220 gr) een dag weken en daarna in 60 – 90 minuten gaar koken.

Meer informatie
Alouette

Aardappel - Alouette

Solanum tuberosum

De Alouette is een vrij grove, ovaallange aardappel met een diep rode schilkleur, vlakke ogen en een gele vleeskleur. De Alouette poten als de nacht temperatuur boven de 8 graden is. De Alouette heeft een goede phytophthora resistentie in zowel loof als knol en is resistent tegen aardappel-moeheid. Oogsten na 100-110 groeidagen.

Bereiden

Het is een vrij vastkokende aardappel en daarmee geschikt voor koken en bakken.

Meer informatie
Blauwe Sint Galler

Aardappel - Blauwe Sint Galler

Solanum tuberosum

Zwart of paarsschillig ras voor fijnproevers dat zijn oorsprong kent in Zwitserland. De schil is dieppaars tot bijna zwart en het knolvlees is paars, gewolkt of wit.

Bereiden

Om het verrassende effect van de kleur te behouden bevelen we aan om de knollen niet te schillen, maar te wassen voor het koken. Kook ze ongeveer 10 minuten voorzichtig op laag vuur, giet ze daarna af en laat ze in een afgesloten pan nagaren. (Ook bijzonder en origineel: blauwe frietjes, blauwe chips, of een blauwe aardappelsoep.)

Meer informatie
Raja

Aardappel - Raja

Solanum tuberosum

De Raja aardappel hebben een gelijkmatige vorm met rode schil en een gele vleeskleur. Deze aardappel groeit dit jaar voor het eerst in de groentetuin van Bijzonder Brabants en is resistent voor de aardappelziekte phytophtera.

Bereiden

Deze smaakvolle kruimige aardappelen zijn heel geschikt voor stamppotten en puree. Maar ook als gewoon gekookte aardappels zijn ze prima geschikt, ze vallen niet uit elkaar. Kort voorkoken, dan zijn ze ook geschikt om te bakken. Ook als frietjes zijn ze heel erg lekker. Deze aardappelen hebben veel smaak, ook zonder zout of mayonaise.

Meer informatie
Rote Emma

Aardappel - Rote Emma

Solanum tuberosum

Een pittige, roodgekleurde aardappel met een lange, ovalen vorm. Een originele vervanging voor de normale aardappel.

Bereiden

Heerlijk in salades. Voor fans van de Italiaanse keuken: maak er een Gnocchi di Patate van. De stevige smaak van dit Duitse aardappelwonder zal je verrassen.

Meer informatie
Ali Baba bosaardbei

Aardbeien - Ali Baba bosaardbei

Fragaria Vesca

De bosaardbei, is de wilde tegenhanger van de cultuuraardbei. Maar waar de cultuuraardbei een kruising is tussen soorten, is de bosaardbei een botanische soort. De bosaardbei wordt ook wel kleine bosaardbei genoemd, ter onderscheid van de grote bosaardbei (Fragaria moschata). De bosaardbei groeit in bijna heel België en Nederland, vooral in bosgebieden en meestal op een ietwat vochtige zandgrond in gefilterd zonlicht. De plant heeft kleine witte bloemen. De samengestelde, drievoudige bladeren zijn glanzend en hebben een gezaagde rand.

Bereiden

Wie wel eens een wild aardbeitje heeft verorberd kan zich de verrassing van de echte, aromatische aardbeiensmaak vast wel herinneren! Deze goed smakende klein-vruchtige soort is een welkome aanvulling in een tijd van waterige aardbeien.De kleine vruchten hebben een frisse en zoete smaak. Behalve dat ze zo erg lekker zijn, zijn ze ook geschikt voor vruchtensalades en -dranken, siroop en jam.

Meer informatie
Topstar

Aardpeer - Topstar

Helianthus tuberosus

De aardpeer is een winterharde, oersterke groente. De plant kan wel 2 meter hoog worden. De aardpeer vormt ondergrondse wortelknollen, die grillig van vorm zijn. De aardpeer wordt ook wel topinamboer, knolzonnebloem of jeruzalemartisjok genoemd.

Bereiden

De aardpeer kan rauw, bijvoorbeeld als salade, gegeten worden. De smaak van de knol is lichtelijk zoet, notig en heeft iets van een artisjok. De witte knollen verkleuren aan de lucht snel naar bruin.  Eenmaal uit de grond drogen de knollen snel uit en zijn daardoor in de koelkast hoogstens enkele dagen houdbaar. De aardpeer wordt vers geoogst voor levering. Het advies is de aardperen niet te schillen, maar Even in lauw warm water leggen en daarna met een borsteltje schoon te poetsen.. Omdat de knollen geen glucose bevatten, maar hoofdzakelijk uit fructose opgebouwde insuline bevatten is de aardpeer een geschikte groente voor diabetici.  

Meer informatie
Half Lange Violette

Aubergine - Half Lange Violette

Solanum melongena

Sterk en oud landras met goede resultaten voor de buitenteelt, hoewel in de kas de oogst aanzienlijk groter is! Geeft halflange, dieppaarse vruchten.

Bereiden

Aubergine kan soms wat bitter smaken. Snij de aubergine in plakken en bak of kook deze. Kort geblancheerd kan de aubergine ook ingevroren en bewaard worden. Eet aubergine nooit rauw. Het bevat de stof solanine welke maag- en darmklachten kan veroorzaken.

Meer informatie
Diamant (komkommer smaak)

Augurk - Diamant (komkommer smaak)

Cucumis Sativus

De Diamant augurk is volledig bittervrij (smaak komkommerachtig), heeft stevig vruchtvlees en weinig/geen zaden heeft. De Diamant is een hybride zaadloze (parthenocarpe) augurk, die resistent is tegen echte en valse meeldauw. In de tuinbouw worden sommige planten zodanig verdeld dat ze parthenocarp worden. Er hoeft dan niet voor bestuiving gezorgd te worden en de vruchten bevatten geen of weinig zaden, wat een voordeel is voor verdere verwerking. Mooie krachtige en compacte plant, met mooie donkergroene, gladde vruchten. Het zaad is biologisch geteeld (EKO).

Bereiden

Augurken zijn heel gezond en zijn rijk aan vitamine B en C. Daarnaast hebben ze weinig calorieën en passen ze in elk dieet. Drogen met zeezout en daarna inmaken met azijn met of zonder suiker is de gebruikelijke methode om ze in te maken. Ingemaakte augurken zijn heerlijk fris. Deze augurk wordt gegeten als deze een lengte heeft van 10 -15 cm.

Meer informatie
Hokus

Augurk - Hokus

Cucumis Sativus

De ‘Hokus”is een sterk en wat ouder ras. De vruchten zijn redelijk glad en bitter van smaak. Dit is een zuiverzaad augurk.

Bereiden

Augurken zijn heel gezond en zijn rijk aan vitamine B en C. Daarnaast hebben ze weinig calorieën en passen ze in elk dieet. Drogen met zeezout en daarna inmaken met azijn met of zonder suiker is de gebruikelijke methode om ze in te maken. Ingemaakte augurken zijn heerlijk fris in gemengde salades.

Meer informatie
Kleine Groene Scherpe

Augurk - Kleine Groene Scherpe

Cucumis Sativus

Het is een historisch ras, dat vanaf 1880 in Frankrijk geteeld werd. Vroeg oogsten, geeft een lekkere knapperige augurk.

Bereiden

Augurken zijn heel gezond en zijn rijk aan vitamine B en C. Daarnaast hebben ze weinig calorieën en passen ze in elk dieet. Drogen met zeezout en daarna inmaken met azijn met of zonder suiker is de gebruikelijke methode om ze in te maken. Ingemaakte augurken zijn heerlijk fris. De augurken zijn 7 - 11 cm lang.

Meer informatie
Bataat

Bataat - Bataat

Ipomoea batatas

De bataat of zoete aardappel is een plant uit de windefamilie. Het is, anders dan de naam doet vermoeden, geen familie van de aardappel, die tot de nachtschadefamilie behoort. De zoete aardappel is een inulinehoudende knol en een verdikking van de wortels. Oorspronkelijk wordt dit bekende knolgewas al meer dan 5000 jaar geteeld in Zuid-Amerika, maar inmiddels is deze belangrijke koolhydratenbron over de hele (tropische) wereld verspreid. In Noord-Europa is de teelt in de zomer steeds beter te doen.

Bereiden

Naast de (gekookte) knol is ook het blad als spinazie zeer geliefd! Ook chips of friet van de zoete aardappel is erg lekker.

Meer informatie
Boldor gele biet

Bieten - Boldor gele biet

Beta Vulgaris

De gele Boldor biet is een ronde, gladde biet met een licht oranje uitwendige kleur en aantrekkelijke gele inwendige kleur. Bieten bevatten veel vitamine C en B1, bovendien erg veel antioxidanten en kankerbestrijdende stoffen. De Boldor biet is goed bewaarbaar en een makkelijke groente om te kweken.

Bereiden

Van de gele Boldor kunnen het blad en de knol geoogst worden. Het blad kan gebruikt worden in salades. De knol kan zowel koud als warm gegeten worden. Ook kunnen ze gebakken of gegratineerd worden in de oven. Na koken of bakken kan de schil gemakkelijk verwijderd worden.

Meer informatie
Chioggia

Bieten - Chioggia

Beta Vulgaris

Chioggia-bietjes zijn Italiaanse, zoete ronde krootjes, die inwendig opvallend gekleurd zijn met witte en roze ringen. Chioggia ligt in Italië in de provincie Veneto, niet ver van Venetië op het zuidelijkste puntje van de lagune.  Het bietje uit Chioggia, bietola da orto is een beetje zoetig en wat verfijnder van smaak als onze rode biet. De Chioggia bietjes kunnen geoogst worden vanaf de grootte van een golfbal tot de grootte van een tennisbal. Bieten bevatten veel vitamine C en B1, bovendien erg veel antioxidanten en kankerbestrijdende stoffen. De biet is goed te bewaren en een makkelijke groente om te kweken.  

Bereiden

Als je de biet rauw eet in een salade zit er in de verte iets van radijs in de smaak De knol kan zowel koud als warm gegeten worden. Ook kunnen ze gebakken of gegratineerd worden in de oven. Na koken of bakken kan de schil gemakkelijk verwijderd worden. Bij verhitting verliest de biet wat van zijn kleur, maar het zebra-patroon blijft evenwel goed zichtbaar.

Meer informatie
Boltardy

Bieten / Rode biet - Boltardy

Beta Vulgaris

Deze donkerrode Boltardy biet is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Deze donkerrode wortelknollen, die ook wel kroten of mangel worden genoemd, waren bij de Romeinen en Grieken al bekend. Boltardy is een vroeg ras met een zachte schil. Deze rode bietjes kunnen geoogst worden vanaf de grootte van een golfbal tot de grootte van een tennisbal. Rode bieten bevatten veel vitamine C en B1, bovendien erg veel antioxidanten en kankerbestrijdende stoffen. De rode biet is goed bewaarbaar en een makkelijke groente om te kweken.

Bereiden

Van de boltardy kunnen het blad en de knol geoogst worden. Het blad kan gebruikt worden in salades. De knol kan zowel koud als warm gegeten worden. Ook kunnen ze gebakken of gegratineerd worden in de oven. De Boltardy biet  heeft weinig grondsmaak en is wat zoeter. dan gebruikelijk.

Meer informatie
Afrikaantje Sparky

Bloemen - Afrikaantje Sparky

Tagetes Patula

Spanjaarden voerden het afrikaantje vanuit Mexico in. Binnen Europa is vanuit Tunesië en Spanje de plant verder verspreid ten tijde van keizer Karel V. Het gezellige perkplantje met gevulde (dubbele) bloemetjes (doorsnee 2-5 cm) is van alle tijden! De speciale geur kent liefhebbers en haters... vanwege de warme kleuren: altijd vrolijkheid in de tuin! Een soort om tussen de groenten te zaaien als burenhulp tegen diverse insecten of als redelijke aaltjesbestrijder (schadelijke nematoden).

Bereiden

De kleurrijke bloemblaadjes zijn prima te verwerken in gerechten en dat geldt ook voor de jonge blaadjes.

Meer informatie
Citroen afrikaantje

Bloemen - Citroen afrikaantje

Tagetes tenuifolium

Deze speciale, prachtige en kleine ‘mini’ Afrikaan-bloemetjes hebben vijf bloemblaadjes, die samen een ster vormen. Kleine afrikaantjes met mini gele bloei en fijne blaadjes, onverwacht vol met fijne kruidige, eetbare citroengeur. Worden ook wel een lemon gem, genoemd. Het citroen afrikaantje (tagetes tenuifolia) is van een andere soort als het gewone afrikaantje (tagetes patula). De smaak is dan ook verschillend.  

Bereiden

Citrus-afrikaantjes zijn daarom uitstekend te gebruiken voor garnering, vooral bij (vruchten)-salades, toetjes en ijs. De volle, zoete aromatische smaak is kruidig, ietsje bitter, zoals Citrusvruchten (Limoen en Sinaasappel)

Meer informatie
Roter Krauskohl

Boerenkool - Roter Krauskohl

Brassica oleracea

De Roter Krauskohl boerenkool is een kruising uit 3 oude Duitse rassen. Bij de selectie is vooral gelet op zo compact, rood en vorstbestendig mogelijk, De planten worden ongeveer 80 cm hoog en hebben een lichte kroes. In Westfalen is de rode boerenkool op een bepaald moment verdrongen door de groene. Boerenkool staat van alle koolsoorten het dichtst bij de wilde kool. Boerenkool heeft een kroon van grote gekrulde bladeren.

Bereiden

De rode boerenkool is een zeer gezonde groente, die nauwelijks calorieën bevat.  De kool is traditioneel te gebruiken in stamppot maar kan ook gebruikt worden in een salade en als garnering bij een gerecht. Boerenkool wordt ondertussen steeds vaker geroerbakt samen met kruiden. Boerenkool kan ook rauw worden gegeten, fijngehakt in salades bijvoorbeeld. Boerenkool smaakt beter als de vorst eroverheen is gegaan. Het zetmeel in de bladeren wordt dan omgezet in suikers. De donkerrood fijngekroesde bladen worden tijdens het koken weer donkergroen. 

Meer informatie
Westlandse Winter

Boerenkool - Westlandse Winter

Brassica oleracea

De geschiedenis van de boerenkool begint al zeer ver voor de geboorte van Jezus Christus. Toen werden eigenlijk alleen de stelen van de boerenkool gegeten. Veel later is men de malse en zeer gezonde bladeren ook gaan eten.Boerenkool staat van alle koolsoorten het dichtst bij de wilde kool. Boerenkool heeft een kroon van grote gekrulde bladeren. Het is de sterkste koolsoort, die bestand is tegen een strenge winter. Boerenkool Westlandse winter is een biologisch gekweekte, heerlijk smakende, gekrulde boerenkoolsoort. Deze halfhoge boerenkool heeft donkergroen, licht gekruld, heerlijk smakend, mals blad. Deze soort kan in de winter op het land overwinteren en smaakt zelfs nog lekkerder en zoeter als de vorst erover heen is geweest.

Bereiden

Boerenkool is het meest bekend als stamppot met worst. Boerenkool wordt ondertussen steeds vaker geroerbakt samen met kruiden. Boerenkool kan ook rauw worden gegeten, fijngehakt in salades bijvoorbeeld. Boerenkool smaakt beter als de vorst eroverheen is gegaan. Het zetmeel in de bladeren wordt dan omgezet in suikers. Boerenkool bevat heel veel gezonde vitamines, bouwstoffen en voedingsvezels. Deze zeer gezonde groente bevat nauwelijks calorieën maar wel eiwit, een klein beetje vet, veel vitamine C, vitamine B1, vitamine B2, Vitamine K, Caroteen, Calcium, Mangaan, Fosfor, Kalium en IJzer. Boerenkool is een heerlijke, malse, enigszins zoete, zeer gezonde groente.  

Meer informatie
Boterboon Maxidor

Bonen - Boterboon Maxidor

Phaseolus vulgaris

De Maxidor is een stamboterboon die veel lijkt op de sperzieboon. Het verschil is dat de slanke peulen met een lengte van 16-18 cm een vrolijke gele kleur hebben.  De boterboon is rijk aan vezels, calcium en vitamine C.

Bereiden

Deze bonen smaken heerlijk als je ze eerst even kort kookt en dan in ontbijtspek rond daarna bak je de bonen in de pan. Ook kan je ze gewoon koken, in een ovenschotel of in de stamp verwerken. 

Meer informatie
Heilig boontje

Bonen - Heilig boontje

Phaseolus vulgaris

De naam ‘Heilig boontje’ hebben de witte boontjes te danken aan de rood-bruine tekening rondom het naveltje in de vorm van een engel, een vogel of een monstrans. De monstrans wordt in de Rooms Katholieke kerk gebruikt om de hostie in te tonen. 

Bereiden

Jonge boontjes kun je als hele sperziebonen eten. De bonen kunnen ook vers of gedroogd worden gegeten. De smaak is te vergelijken met tamme-kastanjepuree. Momenteel zijn de bonen gedroogd te bestellen.

Meer informatie
Neckarkonigin spekboon

Bonen - Neckarkonigin spekboon

Phaseolus vulgaris

Spekboon is eigenlijk een te ordinaire naam voor deze Königin; Chateaubriandboon of iets dergelijks zou passender zijn. De Neckarköningin geeft volle, vlezige, slanke bonen van 25 cm lang.

Bereiden

De Neckarköningin kun je koken, ze hebben wel wat langer de tijd nodig dan gewonen bonen, een goede combinatie is om de boon samen te serveren met wat gebakken spekjes. Je kan de bonen ook stomen, wokken, in een ovenschotel verwerken, in de stamppot of in een salade. Jonge spekbonen zijn ook rauw te eten en zijn dan lekker knapperig.

Meer informatie
Snijboon

Bonen - Snijboon

Phaseolus Lunatus

In de volksmond wordt de snijboon vaak snipperboon genoemd. De naam is ontleend aan het feit dat de peulen vroeger gewoonlijk overdwars in reepjes gesneden werden. De  plant vormt bonen van 18-22 cm lang, deze boon is een stoksnijboon zonder draad. De bonen zijn lekker mals en blijven dit ook langere tijd. Dit jaar zijn een viertal verschillende rassen (limka, Donna, Algarve en Raadsheer) gezaaid, om te ontdekken welke goed passen bij de bodem en om de kwaliteit van de boon te beoordelen.

Bereiden

De plant vormt bonen van 18-22 cm lang, dit zijn stoksnijbonen zonder draad. De bonen zijn lekker mals en blijven dit ook langere tijd. Je kan de bonen snijden en dan koken, ook kan je van de bonen een bonen stamp maken, je kan de bonen ook in iets grotere stukken snijden en ze dan eerst even koken en daarna kort wokken. De bonen kunnen ook gedroogd gegeten worden.

Meer informatie
Trionfo Violetto

Bonen - Trionfo Violetto

Phaseolus vulgaris

Deze stokboon komt oorspronkelijk uit Italië en vormt peulen van 22-25 cm lang met een prachtige paarsblauwe kleur, de peulen zijn lekker mals van smaak en dat blijven ze ook lange tijd.

Bereiden

Je kan de bonen gewoon bereiden, je kan ze koken, wokken of bakken de kleur van de bonen veranderd wel na het koken.

Meer informatie
Bimi (stengelbrocolli)

Broccoli - Bimi (stengelbrocolli)

Brassica oleracea

De zachtste broccoli die u ooit heeft gegeten! Bimi is een hybride van broccoli en kailan. De stengels blijven boterzacht en dragen een kleine en smakelijke broccolitop. Bimi, ook bekend als aspergebroccoli, broccolini of babybroccoli.

Bereiden

De stengels blijven boterzacht en dragen een kleine en smakelijke broccolitop.  Bimi lijkt op broccoli, maar dan met lange slanke stengels. De smaak is milder en zoeter, meer in de richting van asperges. Bimi kun je koken, stomen, roerbakken of wokken en gewoon rauw in gerechten verwerken. Geniet van de onvergetelijke bimi, welke gerechten een bijzondere beleving kan geven. Bimi is heel gezond. Het zit boordevol anti-oxydanten en vitamine C. Ook is het rijk aan vitamine A, foliumzuur, glucosinolaten en een aantal belangrijke sporen-elementen, waaronder calcium, ijzer en zink. Glucosinolaten beschermen de plant tegen insecten en larven en de mens tegen kankerverwekkende stoffen.

Meer informatie
Lebanese White Bush

Courgette - Lebanese White Bush

Cucurbita Pepo

Een oud ras voor de liefhebber van witte vruchten. Het vruchtvlees is heel licht groen    

Bereiden

De mogelijkheden met courgettes zijn enorm divers, ze zijn geschikt om te bakken, in de soep, ovenschotel en om te vullen. Ook de bloemen van de courgette zijn eetbaar, gevuld of gefrituurd zijn deze erg lekker.

Meer informatie
Ola Gabriella

Courgette - Ola Gabriella

Cucurbita Pepo

De ‘Ola Gabriella’ is mooie langwerpige smakelijke  courgette. Het is een hybride (kruising) courgette. Het zaad komt van de biologische zaadteler De Bolster. Zeer productieve, gele courgette met een milde, zoete smaak. Door parthenocarpie worden al vroeg in het seizoen vruchten gezet. Parthenocarpie betekent, dat het niet nodig is, dat de stamper bestoven wordt met stuifmeel, om een vrucht te vormen. Dus er zijn geen mannelijke bloemen nodig. Doordat de vruchtontwikkeling langzaam verloopt, kunnen de courgettes gerust iets langer aan de plant blijven zonder dat dit ten koste gaat van de productiviteit. De courgettes kunnen het beste geoogst worden met een lengte van 20-25 cm. Ze hebben dan een fijne textuur en een milde, zoete smaak.

Bereiden

De mogelijkheden met courgettes zijn enorm divers, ze zijn geschikt om te bakken, in de soep, ovenschotel en om te vullen. Ook de bloemen van de courgette zijn eetbaar, gevuld of gefrituurd zijn deze erg lekker. Ook zijn de courgettes prima te gebruiken om een groente spaghetti te maken.

Meer informatie
Tondo Chiaro Di Nizza

Courgette - Tondo Chiaro Di Nizza

Cucurbita Pepo

Middel kleine ronde courgette met aan de oppervlakte iets wat donkergroene ribben, tussen de ribben is de vrucht groen- geel gestippeld. De vrucht heeft een bijzonder lekker vruchtvlees.

Bereiden

Een courgette kan op verschillende manieren worden bereid, je kan er soep van maken, bakken, een ovenschotel maken deze ronde variant is erg geschikt om te vullen. Ook de bloemen van de courgette zijn eetbaar, je kan ze vullen en frituren.

Meer informatie
Zucchini

Courgette - Zucchini

Cucurbita Pepo

Deze vrij donkergroene is middenvroeg oogstbaar. De plant heeft een open groeivorm, hierdoor is hij makkelijk te oogsten. wanneer de vrucht jong geoogst wordt is hij op zijn lekkerst.

Bereiden

Er zijn veel verschillende bereidingen mogelijk bij de courgette je kan hem bakken, soep van maken of een ovenschotel. Je kan de courgette ook schillen en dan helemaal opschillen zo dat er lange slierten van komen zo heb je een soort spaghetti draden die heerlijk zijn in een salade.

Meer informatie
Japanse Andoorn

Crosne - Japanse Andoorn

Stachys affinis

Crosne uit de lipbloemenfamilie is een kruidachtige doorlevende plant, die 30 tot 50 cm hoog kan worden. De tot de verbeelding sprekende knolletjes worden gevormd als de dagen beginnen te verkorten. Deze 3 tot 5 cm lange geribbelde knolletjes gelijken op garnalen of op witte wormpjes. De crosne wordt ook wel Japanse aardappel genoemd. Crosne is een ondergronds groeiende groente in de vorm van een klein mini michelin mannetje. De plant komt oorspronkelijk uit Centraal- en Noord-China. In Japan en India wordt hij nog steeds grootschalig geteeld. Maar ook in Frankrijk weet men de lekkere smaak te waarderen en wordt de crosne hier en daar nog steeds geteeld (vernoemd trouwens naar de Franse plaats Crosne heet de plant in Europa 'Crosne du Japon’.

Bereiden

Crosne kan bereid worden als krielaardappeltjes en zijn dus geschikt voor koken, bakken of frituren. Je hoeft de knolletjes niet te schillen. De kleine knolletjes, waar zand aan kan zitten, moeten enkele malen grondig worden gewassen in ruim water. Verwijder een stukje van de onderkant en borstel ze eventueel schoon als wassen niet voldoende is.Kook de knolletjes in zo’n vijf minuten beetgaar, bak ze of voeg ze rauw toe aan slaatjes. Je kan ze ook inleggen op azijn. Om een delicatesse te maken van deze knolletjes is het voldoende deze een paar minuten te blancheren en nadien te stoven, roerbakken of frituren.

Meer informatie
Daslook

Daslook - Daslook

Allium ursinum

Een meerjarige telg van het uien geslacht. Deze plant heeft brede bladeren met witte bolvormige bloemen en wordt ongeveer 40 cm hoog. Het blad en de bloembollen zijn eetbaar de bloem van de plant is wat pittiger dan de bladeren. De plant komt (zeldzaam) nog voor op vochtige schaduwplaatsen en het brede blad met de witte, bolvormige bloeiwijzen zijn van een verrassende schoonheid!

Bereiden

Blad en bolletjes worden fijngehakt gebruikt in soepen, salades, kwark en kaas. Vermeldenswaardig is de geneeskrachtige werking op vele gebieden o.a. bij arteriosclerose.

Meer informatie
Oranje Sunshine

Frambozen - Oranje Sunshine

Rubus idaeus

Deze struik van de Sunshine Framboos wordt ongeveer 1,5 meter hoog. Rubus idaeus 'Sunshine' is een nieuwe Framboos met grote mooie oranje vruchten en zonder doorns/stekels! Wanneer de struik in de bloei is vormt deze kleine witte bloempjes, hierna komen er mooie oranje iets behaarde vruchten aan. Wanneer de vruchten klaar zijn om geoogst te worden laten ze makkelijk los.

Bereiden

De vruchten zijn met hun zoete smaak heerlijk om zo rauw op te eten. Je kan er ook jam op smoothies mee maken, in combinatie met andere ingrediënten smaakt dit heerlijk. Geniet van de heerlijke zoete oranje framboos. Puur bij een dessert, of voor een coullis, jam.  een sorbet ijs of een welkomstdrankje. Boer Henk maakt van de frambozen, die niet verkocht worden een heerlijke frambozen confiture.  Onze zachte oranje frambozen worden in een bakje geleverd en liggen op een keukenpapiertje, zodat ze in perfecte vorm kunnen worden bezorgd,

Meer informatie
Daisy Mixed

Goudsbloemen - Daisy Mixed

Calendula officinalis

Deze aantrekkelijke compacte mix volgt de trend van de laatste tijd: enkelbloemige goudsbloemen in gele en oranje tinten. Compact en vroeg bloeiend. Van de (eetbare) bloemen wordt een ook gele verfstof gemaakt.

Bereiden

De bloemblaadjes van de goudsbloem zijn eetbaar. Ze kunnen kleur geven aan koude gerechten en salades maar - misschien nog wel leuker - ze zijn ook in warme gerechten kleurvast.

Meer informatie
Haver

Granen - Haver

Avena sativa

Haver is een graansoort, die reeds sinds 7000 voor Christus geteeld wordt. Haver komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa en Zuidwest-Azië en is ontstaan uit de wilde haver.

Bereiden

Tot in de Late Middeleeuwen was haver in Nederland op de zandgronden een belangrijk gewas. Haver werd toen geteeld voor zowel menselijke consumptie (haverkoeken, haverbrij en haversoep) als voor veevoer. Ook was haver het belangrijkste graan voor de bierbrouwerij. Pas later is de haver in de bierbrouwerij verdrongen door brouwgerst.

Meer informatie
Zomer Gerst

Granen - Zomer Gerst

Hordeum vulgare

Zomergerst behoort tot de grassenfamilie en is een eenjarige plant. Zomergerst bloeit in juni. Gerst is uitstoelende plant met 50–130 cm lange stengels waaraan zich een aarvormige bloeiwijze vormt. Aan weerszijden van de getande aarspil staan steeds drie  eenbloemige aartjes ingeplant.

Bereiden

Gerst was tot in de Middeleeuwen van groot belang als voedsel. De gerstekorrels werden tot brij gekookt. Er werden ook koeken en platte broden van bereid. Later werd gerst als voedsel bijna overal overvleugeld door tarwe.

Meer informatie
Giant

Haverwortel - Giant

Tragopogon Porrifolius

De haverwortel wordt ook wel Boksbaard, Paarse Morgenster, armeluis-asperges, witte schorseneren, oesterplant, boksbaard en keukenmeidenverdriet genoemd. De haverwortel werd al in de zestiende eeuw in Midden-Europa verbouwd, maar in de loop van de tijd werd hij bijna volledig verdrongen door de grote schorseneer, die een soortgelijke smaak heeft. Gebrande haverwortels leverden in tijden van schaarste een koffiesurrogaat.

Bereiden

De wortels van dit zeer oude gewas worden gegeten als schorseneren en smaken naar asperge en oester. De bladeren zijn lekker in salades, maar ook te bereiden als spinazie. 

Meer informatie
Roem van Zwijndrecht

Knolselderij - Roem van Zwijndrecht

Apium graveolens

Knolselderij is een variant van selderij die net boven de grond een knol vormt. Knolselderij vormt een knol met een diameter van zo'n 10 cm. De knollen voor industriële verwerking moeten groter zijn dan die voor verse consumptie. Hoewel knolselderij voor de knol wordt geteeld, kunnen de bladeren ook worden gegeten.

Bereiden

Geraspte of in stukken gesneden knolselderij is bijzonder smakelijk met name in de erwtensoep. Ook is hij geschikt voor het trekken van bouillon.

Meer informatie
Solaris

Knolvenkel - Solaris

Foeniculum Vulgare

Venkel ziet er uit als een witte bol maar is eigenlijk een samen-gegroeide laag van verdikt blad van de plant.

Bereiden

De smaak is uitgesproken anijsachtig. Dat scherpe anijsachtige komt in rauwe gerechten goed tot haar recht (erg lekker in salades, bijvoorbeeld in combinatie met sinaasappel). Gekookt/gestoofd wordt de smaak juist zacht en fris met juist nog maar een kleine anijs smaak.Venkel is goed voor de spijsvertering.

Meer informatie
Sikkim

Komkommer - Sikkim

Cucumis sativus

Sikkim-komkommers ‘Keizer Alexander’ worden ook Tibetaanse Komkommer genoemd. Deze bijzonder uitziende, verbazingwekkende vruchten zijn eigenlijk de streek-komkommers van Sikkim (Himalaya). Ze zijn al vanaf 1840 ook  in West-Europa te vinden. Aanvankelijk zijn de vruchten, de Sikkim-komkommers groen, de grote en bijzondere, ‘gelobde’ bladeren zijn 7 tot 9 vingerig. De rijpe, chocolade-bruine, langwerpige vruchten zijn 5-8 cm breed en 15-20 cm lang, met prachtige gele tot ivoor-kleurige, craquelé-achtige nerfjes. Terwijl de binnenkant mooi groen van kleur blijft. Ze zijn zeer decoratief, krokant en hebben een heerlijke, licht-bittere, aromatische ‘Oer’-komkommersmaak. Dankzij hun harde schil kunnen ze wekenlang bewaard worden, daarna moeten we ze wel even schillen

Bereiden

Onrijpe vruchten worden gesneden en rauw in salades verwerkt, rijpe vruchten kunnen zoals een meloen worden leeggelepeld. De lichtbittere smaak is met bijv. een yoghurthoudende dressing goed te "verdoezelen"...

Meer informatie
Helenor - geel met paarse kop

Koolraap - Helenor - geel met paarse kop

Brassica Napus

De Helenor koolraap is een mooie ronde paarskop. Geelvlezig. Mooie gladde knol. Zeer geschikt voor kleine tot middelgrote koolrapen. Sterk gewas. Compacte groeier. Geschikt voor bewaring.

Bereiden

WAT KAN IK MET KOOLRAAP? in blokjes koken met spekjes en ui pureren met een klontje boter, room en/of geraspte kaas in stamppot met rauwe andijvie gekookt met mosterd-, kerrie- of kaassaus gekookt met een beetje kaneel en suiker stoven in room, citroensap en Italiaanse kruiden in soepen Je kunt de knol koken of garen in de oven. Snij voor gebruik de knollen in plakken. Schil de plakken en snij ze in blokjes. De kooktijd bedraagt 15 tot 20 minuten. Koolraap smaakt wat zoeter als het heeft gevroren (omzetting van zetmeel in suikers).  Geniet van de onvergetelijke koolraap van vroeger. De koolrapen variëren in gewicht vanaf 500 gram tot wel 2,5 kilogram

Meer informatie
Superschmelz

Koolrabi - Superschmelz

Brassica Oleracea

De ‘Superschmelz’ is een sterke lichte groene koolrabi die kan uitgroeien tot een reuzenknol.

Bereiden

De koolrabi wordt altijd geschild. Vervolgens kan de groente zowel rauw als gekookt of gestoofd worden genuttigd. Niets gaat boven een rauwe koolrabi-salade: op de mandoline in dunne reepjes gesneden. Het zijn grote koolrabi's minimum bestel gewicht is 1 kilo.

Meer informatie
Weense Blauwe

Koolrabi - Weense Blauwe

Brassica Oleracea

De ‘Weense Blauwe’ is snelgroeiende koolrabi en geeft blauwpaarse knollen met wit vruchtvlees.

Bereiden

De ‘Weense Blauwe’ is snelgroeiende koolrabi en geeft blauwpaarse knollen met wit vruchtvlees.De koolrabi wordt altijd geschild. Vervolgens kan de groente zowel rauw als gekookt of gestoofd worden genuttigd. Niets gaat boven een rauwe koolrabi-salade: op de mandoline in dunne reepjes gesneden.

Meer informatie
Basilicum

Kruiden - Basilicum

Ocimum basilicum

De plant vormt mooie groene middel grote bladeren met een kruidige en zoete smaak. De plant ruikt heerlijk. De plant wordt ongeveer 30 cm hoog.

Bereiden

De smaak van basilicum gaat er goed samen met tomaat. Het kruid wordt ook erg vaak gebruikt in soepen en sauzen en dan vooral in Italiaanse gerechten zoals pizza’s, spaghetti saus of lasagne. Ook zijn de bladeren heerlijk in een salade of in de pesto. Gedroogd verliest het zijn smaak.

Meer informatie
Bieslook

Kruiden - Bieslook

Allium schoenoprasum

Deze fijne bieslook vormt zeer dunne hole stengels die winterhard zijn. Wanneer de bieslook in bloei staat vormt hij ook mooie blauw paarsige bloemen.

Bereiden

Bieslook wordt vaak gebruik voor de decoratie van een gerecht en wordt dan vaak rauw geserveerd, in de soep ziet het er mooi uit. Ook is het heerlijk in andere gerechten.

Meer informatie
Bladselderij

Kruiden - Bladselderij

Apium graveolens

Bladselderij wordt ook wel struik- of snijselderij genoemd het is een tuinkruid dat vergelijkbaar is met peterselie, alleen is deze veel sterker van smaak.

Bereiden

De blaadjes en stengels kunnen rauw, gekookt en gedroogd worden gegeten. Gedroogde zaadjes kunnen vermalen zout vervangen. Het kruid kan bij veel gerechten worden gebruikt het is heerlijk in soepen en sauzen ook kan het kruid goed in combinatie met vis en vlees gerechten.

Meer informatie
Citroen Verbena

Kruiden - Citroen Verbena

Bereiden


Meer informatie
Citroenmelisse

Kruiden - Citroenmelisse

Melissa officinalis

Citroenmelisse komt oorspronkelijke uit het Midden- Oosten. De plant vormt zachte iets behaarde bladeren met dikke nerven, en kleine lichtgele bloempjes. De plant is een enorme bijentrekker. Het verdrijft spanning, werkt ontspannend, heeft een verkoelende werking en kan koorts verlagen.

Bereiden

De heerlijke frisse smaak van citroenmelisse past goed bij visgerechten, soepen, fruitsalades en sauzen ook kan je van de bladeren thee trekken.

Meer informatie
Daslook

Kruiden - Daslook

Allium ursinum

Een meerjarige telg van het uien geslacht. De plant komt (zeldzaam) nog voor op vochtige schaduwplaatsen en het brede blad met de witte, bolvormige bloeiwijzen zijn van een verrassende schoonheid!

Bereiden

Blad en bolletjes worden fijngehakt gebruikt in soepen, salades, kwark en kaas. Vermeldenswaardig is de geneeskrachtige werking op vele gebieden o.a. bij arteriosclerose.

Meer informatie
Dille

Kruiden - Dille

Anethum graveolus

Dille komt oorspronkelijk uit het Midden/Oosten en vormt fijne naaldachtige bladeren. Het is een kruid met een heel verfijnde frisse smaak. De plant houdt van een beschutte en zonnige plek.

Bereiden

Zowel de zaadjes als de blaadjes geven smaak aan het eten. De frisse smaak van de dille past goed bij visgerechten, maar kan ook in salades, soepen, sauzen of bij gekookte groenten  Lekker bij inmaakproducten.

Meer informatie
Echte Kamille

Kruiden - Echte Kamille

Chamomile Recutita

Kamille planten hebben gladde, rechtopstaande bleekgroen dunne stengels die ongeveer 35 cm hoog worden met daar op de gele bloemknopen met de witte bladeren er aan, de bloemen hebben een honingachtige geur.

Bereiden

Van de kamille bloemen kan je heerlijke thee trekken. Ook kan je de bloementjes met andere gerechten combineren. NIET GEBRUIKEN BIJ ZWANGERSCHAP

Meer informatie
Kervel

Kruiden - Kervel

Anthriscus cerefolium

Kervel vormt mooie zachte bladeren en witte bloemen. Het kruid komt oorspronkelijk uit West-Azië. Het is plant die goed tegen koud kan. Kervel kan je het beste oogsten voor de bloei tijdens de bloei verliest hij een namelijk een deel van zijn aroma.

Bereiden

Wanneer je kervel gaat eten eet je alleen de bladeren de stengels zijn namelijk niet eetbaar. Je kan kervel gebruiken in soepen, sauzen en bij vlees.

Meer informatie
Knoflook

Kruiden - Knoflook

Allium sativum

Deze knoflook vormt mooie witte bollen verdeelt in verschillende teentjes. Voor het planten wordt de knol opengebroken en in teentjes verdeeld, die geplant worden. De knoflook is een knolgewas die zijn voedingstoffen opslaan in knol onder de grond om zo de winter door te komen.

Bereiden

Knoflook is lekker bij heel veel gerechten het geeft een extra smaak, en wordt dus ook veel gebruikt in keukens. Knoflook is gezond voor hart en bloedvaten.

Meer informatie
Lavas / Maggi

Kruiden - Lavas / Maggi

Levisticum officinale

De maggikruid lijkt heel veel op de lavas de plant heeft kleine groenen blaadjes. De plant kan wel 1,5 meter hoog worden. Naast de blaadjes zijn ook de stengels en de zaden eetbaar deze hebben een heerlijke smaak.

Bereiden

Heeft een heerlijk aroma en sterke smaak, is uitermate geschikt voor zoutloos dieet. Versterkt de maag, is eetlust opwekkend, verlicht hoest en keelpijn. Het kruid is goed te gebruiken bij warme gerechten.

Meer informatie
Mexicaanse Mint White Spike

Kruiden - Mexicaanse Mint White Spike

Bereiden


Meer informatie
Oregano

Kruiden - Oregano

Oreganum vulgaris

Oregano is onmisbaar in Italiaanse gerechten het geeft echt de laatste ´finishing touch´. Deze plant wordt ongeveer 40 cm hoog en vormt dunne stengels met daaraan kleine groene blaadjes, wanneer de plant in bloei staat heeft hij prachtige paarse bloempjes. Bevat veel vitamine K en vezels.

Bereiden

De stengels met daar aan de bladjes zijn eetbaar en worden vaak gebruikt voor soepen en sausen ook kan je van de bladjes een lekkere thee trekken.

Meer informatie
Peterselie

Kruiden - Peterselie

Petrosilinum crispum

Grote prei Zaaien: vanaf maart Oogsten: vanaf juli bij voldoende stengels Plantafstand: 40 x 30 cm De peterselie plant staat graag half in de schaduw. De meest vitaminevolle plant, A – C – beta caroteen – calcium – mangaan – fosfor – magnesium – kalium – foliumzuur – zwavel – vit K – vit B 1, 2, 3, 5, 6. Van de peterselie plant zijn de stengels en de kleine blaadjes eetbaar.

Bereiden

Peterselie kan eigenlijk bij bijna alle gerechten en wordt veel bij soepen geserveerd. Een garnering die je niet ter zijde zou moeten schuiven.

Meer informatie
Rode Engelwortel

Kruiden - Rode Engelwortel

Angelica archangelica

Deze 1 m hoge plant wordt wel eens verward met een Berenklauw. Het grootste verschil is dat deze wel eetbaar is. Deze plant vormt lange paarsige stengels met daar aan mooie paarsige bloemen ook zitten er aan de stengel nog groene bladeren.

Bereiden

De jonge stelen zijn zoet van smaak en kunnen ook gegeten worden je kan ze meekoken met rabarber, ook de bladeren van de plant zijn eetbaar hiervan kan je een heerlijke thee trekken.

Meer informatie
Salie

Kruiden - Salie

Salvia officinalis

De overblijvende plant heeft paars grijze bladeren met mooie blauwe bloemen die erg geliefd zijn door de bijen. De jonge bladeren en de bloemen kunnen rauw gegeten worden. Bevat vitamine K, verbetert het brein, werkt anti-verouderend, hulpzaam bij artrose, aderverkalking en astma.

Bereiden

De bladeren en bloemen zijn heerlijk in een salade. Salie smaakt ook erg goed in sausen bij vlees of vis. Van de salie bladeren kan je ook thee trekken.

Meer informatie
Venkel Smokey

Kruiden - Venkel Smokey

Deze meerjarige plant is sierlijk in de tuin door het fijne blad en de gele schermbloemen (als dille). Ze kunnen een totale hoogte tot 180 cm bereiken. 

Bereiden

Mooie garnering en heerlijke smaak (bijvoorbeeld met vis, vlees en groenten) vormen de zeer fijn blaadjes met anijsachtig aroma. De zaden kauwde men vroeger om hongergevoel te verdrijven: een ideale afslankhulp dus! Ze zijn ook heerlijk op vis. In het groot worden de zaden gebruikt in gebak en bij inmaakkruiden (augurken).

Meer informatie
Fleskalebas

Lauki - Fleskalebas

Lagenaria siceraria

De Lauki is de jonge vrucht van een van oorsprong Afrikaanse klimplant uit de familie van de cucurbitaceae, net zoals de meloen, komkommer en courgette. De naam fleskalebas is vermoedelijk ontstaan  doordat een volgroeide, gedroogde kalebas perfect geschikt is om water in te vervoeren wordt. Op deze manier is de Lauki met de allereerste mensen vanuit Afrika verspreid hebben over de hele wereld..

Bereiden

De lauki lijkt een beetje op een groene flespompoen. Lauki’s worden geleverd met een gewicht tussen de 0,5 en 1,5 kg. Afwijkende gewichten mogelijk en de chef-kok mag een voorkeur gewicht doorgeven. De lauki wordt jong geoogst en is zacht van smaak, wat ouder worden ze bitter (en daarmee ook enigszins giftig). De jonge Lauki heeft een gave, gladde huid en bij het oogsten wordt het steeltje eraan gelaten. Het is niet nodig om de lauki te schillen, maar soms wel fijner. Van binnen lijkt de lauki op een courgette en is wit van kleur. De zaadlijsten verwijderen is ook niet nodig, maar gebeurt vaak wel. Snijdt schijven van 0,5 tot 1 cm dik, deze hebben een vlakke smaak. Dat maakt het ideaal om mee te wokken, want het neemt de smaken van marinades, kruiden en sauzen heel goed op. In blokjes/stukjes kan de lauki ook kort mee verwarmd worden in soep of een stoofgerecht. Frituren als een soort tempura kan ook. In de koelkast is een aangesneden lauki nog wel een week te bewaren. Ongesneden is de lauki op kamertemperatuur ongeveer 14 dagen te bewaren. Lauki is gezond en bevat vitamine C en in de zaden zitten omega 3 en 6 vetzuren. De zaden hebben ook een vocht afdrijvende werking.

Meer informatie
Boruta (blauwe lupine)

Lupine - Boruta (blauwe lupine)

Lupinus Angustifolius

De lupine is in de 19e eeuw uit Noord Amerika ingevoerd. Deze soort onderscheidt zich niet door bloemkleur, maar door de smalle deelblaadjes in het handvormige blad. Lupine is een ideaal eiwithoudend gewas voor menselijke consumptie. Lupine is een prima lokaal alternatief voor geïmporteerde soja uit tropische landen (waarvoor vaak waardevol oerwoud gekapt wordt). Bovendien hoeft lupine niet bemest te worden omdat het stikstof uit de lucht bindt, en verbetert deze teelt de bodemstructuur. De afzet mogelijkheden groeien, doordat de Nederlanders minder vlees eten. Dat is een grote kans voor allerlei nieuwe vegetarische producten op basis van lupine, want lupine is een uitstekende vleesvervanger."  

Bereiden

De Boruta is een eetbare lupinen. Er zijn ook lupinen, die niet eetbaar zijn. Lupinen kunnen als gehele boon worden gegeten, en verwerkt worden in salades of humus-achtige producten. Ook kunnen de bonen eerst vermalen worden om in brood of andere levensmiddelen te worden verwerkt. Lupinen worden toegepast in hoogkwalitatieve vleesvervangende producten.

Meer informatie
Dieta (witte lupine)

Lupine - Dieta (witte lupine)

Lupinus Albus

De lupine is in de 19e eeuw uit Noord Amerika ingevoerd. Deze soort onderscheidt zich niet door bloemkleur, maar door de smalle deelblaadjes in het handvormige blad. De Dieta heeft wat grotere witte zaden. Lupine is een ideaal eiwithoudend gewas voor menselijke consumptie. Lupine is een prima lokaal alternatief voor geïmporteerde soja uit tropische landen (waarvoor vaak waardevol oerwoud gekapt wordt). Bovendien hoeft lupine niet bemest te worden omdat het stikstof uit de lucht bindt, en verbetert deze teelt de bodemstructuur. De afzet mogelijkheden groeien, doordat de Nederlanders minder vlees eten. Dat is een grote kans voor allerlei nieuwe vegetarische producten op basis van lupine, want lupine is een uitstekende vleesvervanger.

Bereiden

De lupine kan als groene boon worden gegeten en verwerkt of kan gedroogd worden en daarna gemalen worden tot meel. Lupinen kunnen prima verwerkt worden in salades of humus-achtige producten. Ook kunnen de gedroogde bonen eerst vermalen worden om in brood of andere levensmiddelen te worden verwerkt. Lupinen worden ook toegepast in hoog kwalitatieve vleesvervangende producten. Momenteel worden de lupinen als doperwt geoogst. Deze kunnen bereid worden, zoals doperwtjes.

Meer informatie
Platte Witte

Meiraap - Platte Witte

Brassica Rapa

De ‘Platte Witte Mei’ is een snelgroeiend knolgewas. De knolletjes zijn platrond van vorm en bevatten een wit vruchtvlees.

Bereiden

Jonge meirapen hoeven niet geschild te worden, oude meirapen daarentegen wel. Snijdt dan de meiraap in plakjes of blokken vóór het koken. Meirapen zullen uit elkaar vallen als ze te gaar worden. Controleer ze daarom regelmatig tijdens het koken om dit te voorkomen.

Meer informatie
Oesterblad

Oesterblad - Oesterblad

Mertensia maritima

Oesterblad is een plant van het noordelijk halfrond van de boragie familie. Deze plant wordt in ’t wild maximaal zo’n halve meter hoog

Bereiden

De prachtige eetbare bloesems zijn jong eerst roodachtig, later lichtblauw. Het blauwe blad is knapperig, sappig en zacht en smaakt naar oesters.

Meer informatie
Alaska Mixed

Oost Indische Kers - Alaska Mixed

Tropaeolum nanum

Het bijzondere is het vrolijk groenwit gespikkeld blad, waarboven de gele, oranje en rode kelkbloemen verschijnen. Compacte groei. 25-30 cm hoog. De plant trekt bladluis aan, evenals rupsen, waardoor deze plant goed ingezet kan worden om de luizen en rupsen weg te houden van andere planten of groenten.  De naam Oost-Indische kers is waarschijnlijk gegeven omdat men in de 17e eeuw dacht: het komt van ver dus het zal wel uit Indië of India komen. Maar de Oost Indische kers komt uit Zuid Amerika waar voor Nederland de West- Indische compagnie actief was. West-Indische kers was een naam geweest die de lading beter dekt. 

Bereiden

De bladeren en bloemen hebben een peperachtige smaak en kunnen in een salade verwerkt worden. Het prachtige blad en/of de bloem past ook prima als smakelijke decoratie op het bord.

Meer informatie
Zwarte van Toscane

Palmkool - Zwarte van Toscane

Foeniculum Vulgare

Al sinds de 18 e eeuw is deze kool, afkomstig uit Toscane, zeer populair. Het werd al gegeten in de Romeinse tijd. Het is de voorouder van de boerenkool. Vele vinden de palmkool, met zijn lange, donker- tot blauwgroen geribde bladeren, de mooiste stengelkool die er bestaat.

Bereiden

De palmkool wordt zowel rauw als gekookt of gestoofd gegeten. De palmkool kan ook gebakken worden of tot stamppot verwerkt. Gefrituurde palmkool lijkt op aardappelchips. De palmkool wordt onder andere gebruikt als ingrediënt van hutspot. De palmkool wordt ook vaak als smaakverfijner gebruikt in soep. Ook kun je palmkool gebruiken als vervanging voor spinazie. Strip wel eerst de nerf van de bladeren, vanwege de langere kooktijd. 

Meer informatie
Schleswiger Schnee

Pastinaak - Schleswiger Schnee

Pastinaca Sativa

De pastinaak was vroeger het hoofdingrediënt voor de warme maaltijd hij is jammer genoeg vervangen door de aardappel. De Schleswiger Schnee pastinaak is een gladde, relatief witte, zeer goed gevormde pastinaak. De bladvoet is slechts licht verzonken. Het ras is productief en gemakkelijk te bewaren. Hij kan goed tegen koud weer en kan langere tijd bij vorst in de grond blijven zitten.

Bereiden

De pastinaak wordt zowel rauw als gekookt of gestoofd gegeten. De pastinaak kan ook gebakken worden of tot stamppot verwerkt. Gefrituurde pastinaak lijkt op aardappelchips. De pastinaak wordt onder andere gebruikt als ingrediënt van hutspot. De pastinaak wordt ook vaak als smaakverfijner gebruikt in soep.

Meer informatie
Panache  / 'Strie Melange'

Patisson - Panache / 'Strie Melange'

Cucurbita pepo

Een patisson is een platte, pompoenachtige vrucht met een zeer decoratieve vorm (“vliegende schotel”). Patissons ranken meestal niet. De patisson Panaché is een gemengde patisson: er komen veel kleuren en vormcombinaties voor: wit of geel met groene strepen, glad of (soms) wrattig.  In Nederland wordt de patisson ook wel tulbandpompoen, keizers- of bisschopsmuts genoemd.

Bereiden

Men kan patisson bereiden zoals pompoen. Men kan er dus soep van koken of vullen met bijvoorbeeld gehakt als ovenschotel. Patissons zijn echter ook eenvoudig in de magnetron gaar te krijgen. Ze worden ook als siervruchten gebruikt, bijvoorbeeld om gerechten in/op te serveren en in bloemstukken. Ook is het mogelijk de patisson uit te hollen en daarna  te vullen met bijvoorbeeld een gehaktschotel. Een jong geoogste patisson is heerlijk. Tip: oogst ze ook eens op een grootte van 5-8 cm, en in zijn geheel verwerken en op het bord: een ware kokswens!

Meer informatie
Aci Sivri

Pepers - Aci Sivri

Capsicum annuum

Traditioneel Turks ras, de pepers horen heet te zijn (5.000-30.000 Scoville) met een zeer goede, complexe smaak. De planten dragen lange ,iets kreukelige, pepers van wel 15-18 cm lang, die van groen naar rood rijpen. Traditioneel worden ze groen geoogst.

Bereiden

Pepers kunnen meegekookt worden in gerechten als chili con carne, Indiase curry's en dergelijke. Het pikantste deel zijn de zaadlijsten, de witte randen waaraan de zaden vastzitten met het rode vruchtvlees. Deze peper is uitstekend geschikt voor het maken van sauzen, sambals  en voor het gebruik in gerechten die wat pittigs nodig hebben. Kan ook goed gedroogd worden.

Meer informatie
Ciliegia Piccante

Pepers - Ciliegia Piccante

Capsicum annuum

Een snoeperig pepertje, bolrond van vorm met een omtrek van 2 á 3 cm. De pepers hebben de vorm van kleine cherrytomaatjes en rijpen van groen naar rood. Deze soort wordt ook wel Satan's Kiss genoemd.Populair in Italië, ideaal voor een knapperig (nauwelijks) heet tussendoortje. 8000 Scoville.

Bereiden

Pepers kunnen meegekookt worden in gerechten als chili con carne, Indiase curry's en dergelijke. Deze bolronde variant is bijzonder leuk om te vullen.

Meer informatie
Hendriks en Sweet Horizon

Peulen - Hendriks en Sweet Horizon

Pisum Sativum

Op boerderij de Breemortel worden twee rassen peulen geteeld; de Hendriks en de Sweet Horizon. De Sweet Horizon peul groeit lang door, met een lange oogstperiode. De Hendriks peul is een zeer betrouwbaar en sterk ras, dat weinig gevoelig is voor Fusarium (schimmel). De Sweet Horizon peul is een ras dat niet gevoelig is voor de meeldauw (schimmel). Het biologische zaad van de Hendriks is afkomstig van de Bolster en van de Sweet Horizon van Bingenheimer Saatgut. Beide zaadleveranciers zijn  specialist in biologische zaden .

Bereiden

Voor gebruik wast u de peultjes, snijdt u een puntje van de uiteinden en verwijdert u de draden langs de randen. Peultjes kunnen gekookt worden in water (± 5 minuten) maar hierdoor verliezen ze smaak. Beter is om ze 20 minuten te stoven in water, waaraan een klont boter is toegevoegd.

Meer informatie
Melonette Jaspee de Vendee

Pompoen - Melonette Jaspee de Vendee

Cucurbita pepo

Bolronde zoete pompoen, ongeveer 1 tot 3  kg zwaar, oranje-gele vruchthuid. De witte aders verschijnen bij rijping. Dit kleine "meloentje" groeit heel gemakkelijk en geeft veel vruchten.

Bereiden

Het is een van de zoetste pompoenen. Kan rauw worden gegeten of in gerechten worden verwerkt. Voor rauw gebruik raspen, in blokjes snijden of door de blender mixen. De gekookte melonette heeft van nature een iets korrelige structuur. Ook kun je een heerlijke chutney maken met deze pompoen, doordat de pompoen zoet van zichzelf is, is het niet nodig om suikers toe te voegen.

Meer informatie
Spaghetti

Pompoen - Spaghetti

Cucurbita pepo

Ovaal creme-gele pompoen met gelig vruchtvlees. Binnenin zit het geelachtige vruchtvlees als draden (spaghetty) bijeen. 

Bereiden

Er zijn meerdere manieren om te bereiden, hetzij door de spaghetti pompoen door midden te snijden en omgekeerd in de oven verder te bereiden, of in zijn geheel te koken en de spaghetti na de bereiding eruit halen. Na 20-30 minuten koken is het vruchtvlees gaar en kan het binnenste als spaghetti worden gegeten. Zeer voedzaam maar calorie arm,

Meer informatie
Butternut Liscia

Pompoenen - Butternut Liscia

Cucurbita Moschata

De Butternut is beige van kleur, en is langwerpig van vorm. De smaak van de Butternut is boterzacht, jong geoogst is hij met schil en al eetbaar.

Bereiden

Er zijn veel manieren van de bereiding van een pompoen, je kan hem in de oven bakken, soep van maken, puree, in de pan bakken je kan de pompoen ook vullen daar is deze vorm erg geschikt voor.

Meer informatie
Oranje Hokaido

Pompoenen - Oranje Hokaido

Cucurbita Maxima

Hokkaido pompoenen, ook wel Uchiki Kuri of Japanse pompoenen genoemd, zijn de smakelijkste pompoenen om te eten of soep van te maken. Speciaal is ook dat deze pompoenen met de schil gebruikt kunnen worden, De Hokkaido pompoen is een bolvormige oranje kleurige pompoen. Het voordeel van deze pompoen is het formaat hij kan van een halve kilo tot ongeveer 3 kilo worden. 

Bereiden

Een pompoen kan je bakken, pureren, en soep van makken en ook rauw opeten. Deze variant is heerlijk om te baken met nog wat ander groenten en wat kruiden.

Meer informatie
Prei

Prei - Prei

Allium ampeloprasum

Deze plant vormt een prei met dikke schachten, het is een ras met een lange oogstperiode. De plant komt tot ongeveer 30 cm boven de grond uit.

Bereiden

Prei kan je op verschillende manieren bereiden. Je kan het combineren met veel verschillende ingrediënten en is heerlijk in een soep of een pasta.

Meer informatie
Red Carina

Quinoa - Red Carina

Chenopodium quinoa

Quinoa komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De bloem vormt eiwit- en vitaminerijke zaden de zaden rijn rood paarsig van kleur en kunnen als rijst worden gegeten. De plant wordt ongeveer 1 meter hoog.

Bereiden

De zaden van de plant kunnen zoals rijst gegeten en bereid worden. De zaden zijn ook lekker om koud in een salade te eten. Wanneer je ze koud eet moet je ze van te voren wel even koken.

Meer informatie
Frambozen Rood

Rabarber - Frambozen Rood

Rheum rhabarbarum

Deze rabarber heeft dieprode stelen die van binnen groenwit zijn. De rabarber heeft een fijne smaak, niet te stevig. Rabarber is al meer dan 5000 jaar bekend, zij het aanvankelijk niet als groente maar als geneesmiddel met een laxerende en  bloed reinigende werking. In Nederland is het een groentegewas vanaf 1900.

Bereiden

De mogelijkheden met rabarber zijn eindeloos je kan ze gewoon koken, cake of taarten van maken, rabarber compote, jam, rabarber crumble, wijn  enz.

Meer informatie
Queen Victoria

Rabarber - Queen Victoria

Rheum rhabarbarum

Het lievelingseten van Queen Victoria uit Groot Brittannië. Hoe langer de rabarber staat, hoe roder de kleur, maar ook: hoe harder de stengels. Echt lekkere, zachte rabarber dient dus jong geoogst te worden.

Bereiden

Gekookte rabarber met suiker is een heerlijk bij- of nagerecht. Daarnaast is gekookte rabarber ook prima te gebruiken voor gebaks- en vlavulling

Meer informatie
Halflange KN-Bravo

Radijs - Halflange KN-Bravo

Raphanus sativus

Een bijzondere kleur in het palet van radijstinten: lichtviolet met witte wolkjes of strepen. De knollen zijn iets langwerpig en vrij groot: 20x6 cm. Het gewicht varieeert van 3 tot 7 ons per stuk.

Bereiden

Radijs worden rauw gegeten met de schil er nog aan. De beloning is een knapperige, iets pittige en iets zoete knol. Uitstekend geschikt om als rauwkost in salades te verwerken of in de soep. Ook prachtig als schijfje bij een salade of op het bord.

Meer informatie
IJskegel

Radijs - IJskegel

Raphanus sativus

Dit is het meest bekende langwerpige ras, het is een langwerpige witte radijs. Zijn naam heeft hij ook te danken aan zijn vorm. De smaak van deze radijs is heerlijk knapperig en iets pittig.

Bereiden

Radijsjes worden rauw gegeten met de schil er nog aan. De IJskegel radijs is iets minder pittig dan het rode radijsje. Je kunt ze verwerken in soep of in aardappelpuree. Het scherpe, peperachtige van de smaak kan verzacht worden door de buitenkant af te pellen. In de zomer geoogste radijsjes zijn scherper van smaak. De IJskegel radijs wordt minder gemakkelijk voos (sponzig) dan de normale radijsjes. Als de knol gevormd is en in één keer te veel water gegeven wordt kunnen de knollen gemakkelijk gaan barsten. Om de radijs te bewaren is het verstandig om het loof er af te snijden. De radijs blijft dan langer vers tot wel 14 dagen.

Meer informatie
Ronde Radijs Mixed

Radijs - Ronde Radijs Mixed

Raphanus sativus

Een vrolijk mengsel van ronde soorten radijsjes in de kleuren rood, wit, rood-wit en geel.

Bereiden

Radijsjes worden rauw gegeten met de schil er nog aan. Ze smaken lekker pittig. Je kunt ze verwerken in soep of in aardappelpuree. Vanwege de gekleurde schil wordt radijs ook vaak gebruikt als decoratie. Het scherpe, peperachtige van de smaak kan verzacht worden door de buitenkant af te pellen. In de zomer geoogste radijsjes zijn scherper van smaak. Radijs kan gemakkelijk voos (sponzig) worden als gevolg van wateronttrekking van verdampende bladeren. Als de knol gevormd is en in één keer teveel water gegeven wordt kunnen de knollen gemakkelijk gaan barsten. De radijsjes kun je langer vers bewaren als het loof eraf gesneden wordt.

Meer informatie
Ronde Zwarte Winter

Rammenas - Ronde Zwarte Winter

Raphanus sativus

De Romeinen brachten de rammenas naar Europa. Inmiddels dreigt deze pittige knolgroente weer in de vergetelheid te verdwijnen. Zonde!

Bereiden

Rammenas is een wintergroente met een iets scherpere smaak dan radijs en wordt gebruikt in salades, stoofpotten en stamppotten. Rammenas kan rauw gegeten worden, maar is ook gekookt of gebakken heel lekker. Eet ze rauw (lekkere versnapering bij een pilsje) of meng ze door roerbakgroenten. Ook is de rammenas een lekkere toevoeging bij bijvoorbeeld een stoofpot. Rammenas bevat vitamine C, B1 en B2 en mineralen, zoals ijzer en calcium.. Het vlees is altijd wit. Rammenas is hHeel geschikt om in te vriezen. Geniet van de ronde zwarte winter rammenas.

Meer informatie
Langedijker Bewaar

Rode Kool - Langedijker Bewaar

De Langedijker bewaar rode kool is vast en zwaar. Geschikt voor teelt in de herfst en/of opslag in de winter

Bereiden


Meer informatie
Red Tide

Rode ui - Red Tide

Allium cepa

De ui is een plant uit de lookfamilie. De Red Tide is een middenvroege rode hybride ui met goede doorkleuring, uitstekende opbrengst en goede bewaareigenschappen. De Red Tide is een zaai ui, die ook prima gezaaid kan worden in perspotjes.

Bereiden

De Red Tide ui is een pikant smakende ui. Uitstekend geschikt om rauw te verwerken in salades of als smaakmaker bij vele gerechten.

Meer informatie
Duplex

Schorseneren - Duplex

Scorzonera Hispanica

Schorseneren worden op diep losgemaakte grond ter plaatse gezaaid. De wortels zijn winterhard en kunnen de hele winter worden geoogst. De wortels kunnen tot 60 cm lang worden. Het is een tweejarige plant. In het eerste jaar wordt er een bladrozet en een vlezige penwortel gevormd. De plant bloeit in het tweede jaar na zaaien met citroengele bloemen. De plant wordt gebruikt als groente en was voor de Tweede Wereldoorlog vrij algemeen gegeten, maar is na de oorlog in diskrediet is geraakt, mogelijk door zijn bewerkelijkheid.

Bereiden

Het schoonmaken kan het beste met handschoenen, ze geven zwart af en werden daarom vroeger “keukenmeidenverdriet” genoemd. De smaak vergoedt alles ruimschoots: heerlijk zacht en aspergeachtig.

Meer informatie
Brave Hendrik

Sla - Brave Hendrik

Chenopodium

Een zeer oude, inheemse groente. De forse planten geven pijlpuntig blad, die als spinazie wordt gegeten.  De brave hendrik is een vaste plant uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk in aantal afgenomen.  De brave hendrik komt voor op bewerkte, vochtige, zeer stikstofrijke grond rondom boerderijen, mesthopen en plekken waar geürineerd wordt.

Bereiden

Een zeer oude, inheemse groente. De forse, eenjarige planten geven pijlpuntig blad, die als spinazie wordt gegeten.Je kunt de bladeren zowel rauw (bijvoorbeeld in salades) als gekookt nuttigen. Brave Hendrik is lekker in soep of in combinatie met andere groenten, klaargemaakt als spinazie. De bloeistengels kunnen ook gekookt worden en zijn te bereiden als asperges met roomsaus.

Meer informatie
Little Leprechaun

Sla - Little Leprechaun

Lactuca sativa

Deze heerlijke knapperige iets pittige sla is een heerlijk rauw product. Vroeger werd bind sla enkel weken voor de oogst bij elkaar gebonden om ze malser te maken hier komt de naam ook vandaan. De kleur van de sla is roodbruin, de smaak is zachter dan die van het groene ras.

Bereiden

Erg lekker om een salade van te maken.

Meer informatie
Regenboog Snijbiet

Snijbiet - Regenboog Snijbiet

Beta Vulgaris

Het prachtige mengsel bevat snijbietstelen in vele kleuren: goudgeel, roze, purper, rood en wit. Een op elke grond snel groeiend gewas, dat herhaaldelijk kan worden gesneden. Houdt dan wel het hart in stand. Het is een oude groente, waarvan de smaak deels overeenkomt met die van spinazie. Daarnaast is ook de smaak van rode biet in het blad te herkennen. In sommige streken wordt vooral de naam warmoes gebruikt. Er wordt dan met name de variëteit met dikke bladstelen bedoeld. Het prachtige mengsel bevat snijbietstelen in vele kleuren: goudgeel, roze, purper, rood en wit. Een op elke grond snel groeiend gewas, dat herhaaldelijk kan worden gesneden. Houdt dan wel het hart in stand

Bereiden

De ribben van snijbiet kennen een andere bereidingstijd dan de bladeren. Voor sommige gerechten worden de ribben en het blad van elkaar gescheiden. Snijbiet kan op verscheidene manieren worden bereid. Je kunt ze koken, wokken of roerbakken, stoven, stomen, in de oven bereiden (bijvoorbeeld als snijbiettaart), er snijbietstamppot van maken, er soep van maken en de blaadjes rauw in salades verwerken.   

Meer informatie
Edamame

Sojabonen - Edamame

Glycine max

De sojaboon komt oorspronkelijk uit het Verre Oosten. Daar is de soort al duizenden jaren  een belangrijk bestanddeel van het voedsel. In het Chinese keizerrijk werd de sojaboon beschouwd als een van de vijf heilige gewassen, naast rijst, tarwe, gerst en gierst. De sojaboon (Glycine max) is geen boon, zoals de sperzie-/snijboon (Phaseolus vulgaris). Eda betekent in het Japans tak,mame zijn boontjes. Edamame zijn dus letterlijk ‘boontjes aan een tak’. Het zijn de jonge, onrijpe peulen van de sojaplant. Deze worden geoogst voordat de peulen hard worden. Bij de sojaboon worden alleen de verse zaden gegeten.

Bereiden

Kook de sojabonen in de peul een paar minuten in gezouten water of stoom de boontjes. Laat ze vervolgens schrikken onder de koude kraan, laat ze uitlekken en dep ze eventueel droog met wat keukenpapier. Strooi er naar smaak wat zeezout en/of peper overheen en ze zijn klaar voor gebruik. Je kunt er een dip van maken, maar ze smaken ook goed door een (noedel)salade. Of smoor de gedopte boontjes in een beetje boter en eet ze gewoon als groente. Edamame sojaboontjes hebben een hoge voedingswaarde. Ze zijn rijk aan eiwit, ijzer, omega-3-vetzuren en calcium en daarom een ideale groente voor vegetariers en veganisten. Daarnaast zitten er veel vezels en vitamine A en C in.

Meer informatie
Kalibos (rood)

Spitskool - Kalibos (rood)

Brassica oleracea

Prachtige historische spitskool met zeldzame rode kleur.

Bereiden

De Kalibos is mals en smakelijk en zeer geschikt voor een rauwkost salade en als wokgroente. Bij koken verliest de Kalibos wel de intense rode kleur.

Meer informatie
Hemera winter

Spruiten - Hemera winter

Brassica oleracea

De Hemera spruit kool vormt groene ronde spruiten het is een zeer laat ras, dit ras kan goed tegen de vorst en kan daardoor dus ook lang op het land blijven staan.

Bereiden

De spruiten kunnen gewoon gekookt worden maar zijn ook heerlijk wanneer je ze even kookt en vervolgens in de wok pan kort wokken met eventueel nog andere eetwaren erbij. De spruiten worden geleverd per spruit en je kan het gewenste formaat aangeven. Mini- spruit doorsnee ongeveer 1,5 cm  ongeveer 4 gram Kleine spruit doorsnee ongeveer 2 cm ongeveer 8 gram Middel spruit doorsnee  25-35 mm ongeveer 15 gram      per spruit Grote spruit doorsnee > 35 mm  meer als 20 gram per spruit Formaat aangeven bij afronden bestelling bij opmerkingen. Geeft u niets op, dan wordt het formaat Middel geleverd.

Meer informatie
Petit Posy / Flower sprout

Spruiten - Petit Posy / Flower sprout

Brassica Oleracea

Een grappige Engelse kruising tussen Spruitkool en Boerenkool. Het resultaat? Een stevige stengel met losse koolrozetjes in groene en purperrode kleuren met rafelige randjes. De Petit Posy wordt ook wel Flower Sprout genoemd.

Bereiden

De zoete, nootachtige smaak van kool zorgt voor een ultieme smaaksensatie. Naast de geweldige smaak is de Petit Posy ook rijk aan vitaminen, mineralen en vezels (vitamine A, B1, B2, B5, B11 en C, kalium, magnesium, ijzer en fosfor). De Petit Posy is een echte seizoensgroente en van november tot en met maart verkrijgbaar. Door kort ( 1 minuutje blancheren) te koken, roerbakken of licht te stomen blijft de heerlijke nootachtige zoete smaak behouden. Ook blijft het een mooi roosje op het bord, doordat de blaadjes niet slap worden.

Meer informatie
Helios

Spruiten herfst - Helios

Brassica Oleracea

De Helios spruit is een ras voor de herfstteelt (oogst oktober-december). De plant geeft kleine spruiten met een iets ovale vorm. Boer Henk heeft deze spruiten voor het eerste gezien op de Biobeurs in Zwolle in 2018. Voor dit ras is gekozen, omdat vele chefkoks graag een klein hard spruitje voor hun gasten serveren.

Bereiden

De spruiten kunnen gewoon gekookt worden maar zijn ook heerlijk wanneer je ze even kookt en vervolgens in de wok pan kort wokken met eventueel nog andere eetwaren erbij. De spruiten worden geleverd per spruit en je kan het gewenste formaat aangeven. Mini- spruit doorsnee ongeveer 1,5 cm  ongeveer 4 gram Kleine spruit doorsnee ongeveer 2 cm ongeveer 8 gram Middel spruit doorsnee  25-35 mm ongeveer 15 gram      per spruit Grote spruit doorsnee > 35 mm  meer als 20 gram per spruit Formaat aangeven bij afronden bestelling bij opmerkingen. Geeft u niets op, dan wordt het formaat Middel geleverd.

Meer informatie
Rubine

Spruitkool - Rubine

Brassica oleracea

De ‘Rubine’ is een rode spruit die ten opzichte van een groen ras een zachte en iets zoete smaak heeft. De planten zijn daarnaast sierlijk en dieprood van kleur.

Bereiden

Snij de onderkant van de spruitjes af, verwijder eventueel een paar losse blaadjes en was ze goed af. Zet ze op in ruim water en kook ze 10 tot 13 minuten. Afgieten, klontje boter erdoor en een beetje nootmuskaat erover raspen.

Meer informatie
Vreeken

Sugar snaps - Vreeken

Delikett is een peul van het ‘peul/erwt’ of ‘sugar snap’ type. Deze peulvruchten zijn jong in geheel, als peultjes te gebruiken en ouder te doppen als doperwten. De smaak is extra zoet.

Bereiden

Voor gebruik wast u de sugar snaps, snijdt u een puntje van de uiteinden en verwijdert u de draden langs de randen. Sugar snaps kunnen gekookt worden in water (± 5 minuten) maar hierdoor verliezen ze smaak. Beter is om ze 20 minuten te stoven in water, waaraan een klont boter is toegevoegd.

Meer informatie
White Lady

Suikermaïs - White Lady

Zea Mays

In Nederland wordt al 30 jaar suikermaïs geteeld, het verschil tussen suikermaïs en koeienmaïs is dat de suikers niet omgezet worden in zetmeel, daarom smaakt suikermaïs zo heerlijk zoet. Naast de welbekende gele kleur bestaat er ook suikermaïs, die wit van kleur is, zoals de White Lady.

Bereiden

Suikermaïs kun je koken, stomen, grillen op de barbecue, in de magnetron of oven klaarmaken en bakken. Kook de kolven in ruim water met eventueel een schepje suiker. Voeg geen zout toe, want zout maakt de maiskorrels hard. Kook maiskolven gemiddeld 10 tot 15 minuten. Maïs is heerlijk bij een hoofdgerecht, maar ook onweerstaanbaar als verantwoord tussendoortje.

Meer informatie
Artisan Green Tiger

Tomaat - Artisan Green Tiger

Solanum lycopersicum

Artisan Green Tiger tomaten zijn licht- en donkergroen gestreept en hebben een groene binnenkant, die geler wordt naarmate de tomaat rijper wordt. De tomaten hebben een rijke, zoetzure smaak. Het formaat van de Artisan Green Tiger tomaat is tussen dat van een cherry tomaatje en gewone tomaat. De Artisan Green Tiger tomaatjes zijn  beter bestand tegen de gevreesde schimmelziekte Phytophthora.. De ziektegevoeligheid  is laag, dus de kans op veel oogst groot!

Bereiden

Geniet van de bijzonder smakelijke Artisan Green Tiger tomaatjes. Zo lekker smaakvol met een rijke, zoetzure smaak, dat lekker buiten zongerijpt is.

Meer informatie
Coeur De Boeuf

Tomaat - Coeur De Boeuf

Lycopersicon

De Coeur de Boeuf heeft de vorm en de grootte van een ossenhart waarnaar de tomaat genoemd is. Deze grote, vlezige rode prachtig gevormde tomaat komt oorspronkelijk uit Italië. Hij heeft een heerlijke smaak met weinig zuur en een prettig aroma de kleur is mooi rood.

Bereiden

De smaak van deze tomaat is vol en puur en heerlijk om verschillende gerechten mee te maken, je kan er een soep van maken of in pasta’s gebruiken of in andere gerechten.

Meer informatie
Matina

Tomaat - Matina

Solanum Lycopersicum

Tomaat Matina  is een ronde en smakelijke tomaat. Vormt een open gewas, het blad is weinig ingesneden en rijpt zeer vroeg. Vruchtgewicht: 40-45 gram. Het blad is anders dan bij andere tomatenrassen en lijkt wat op aardappelblad.

Bereiden

Vroege, ronde, rode tomaat van Duitse komaf. Tomaten hangen in lange, verticale trossen. Goede tomatensmaak, lekker sappig.

Meer informatie
Red Cherry tomaatjes

Tomaat - Red Cherry tomaatjes

Solanum lycopersicum

De in de open lucht zon gerijpte kleine Red Cherry tomaatjes worden ook wel kerstomaatjes of pingpongtomaatjes genoemd. De meesten smaken extra zoet, een enkeling heeft een zoetzure smaak. Cherry tomaten liggen het dichtst bij de oorspronkelijke soorten, wellicht daardoor zijn ze over het algemeen beter bestand tegen de gevreesde aardappelziekte phytophthora.. De plant vormt talrijke trossen met tientallen smakelijke kleine tomaatjes van ca. 20 gram.

Bereiden

Kerstomaten worden veelvuldig gebruikt als rauwkosthapje, eventueel met een dipsaus zoals cocktailsaus, als een van de ingrediënten voor een belegd toastje of als onderdeel van een salade. Geniet van de bijzonder smakelijke Red Cherry tomaatjes. Zo lekker smaakvol, het proeft als een echt Italiaans tomaatje, dat lekker buiten zongerijpt is.

Meer informatie
Ratio

Tuinbonen - Ratio

Vicia Faba

De Ratio is een vroeg ras tuinbonen.  Door de goede vertakking blijft het gewas kort en gaat niet legeren. De peulen zijn erg mooi en goed gevuld.  Het gewas wordt ongeveer 60 cm hoog.  

Bereiden

De grote tuinbonen zijn zeer smakelijk. In restaurants worden ze vaak dubbel gedopt, dit is niet noodzakelijk, want het schilletje om de boon smaakt ook prima en bevat gezonde vezels.  Gebruik van de tuinboon kan als heerlijke groente, in soepen, in wokschotels, in stoofschotels, bij pasta en kort gekookt in salades. Geniet van de bijzonder smakelijke Ratio tuinboon.

Meer informatie
Beet Red

Ulluco - Beet Red

Ullucus Tuberosus

In Zuid Amerika is de ulluco na de aardappel het belangrijkste knolgewas. Het knolletje van ulluco beet red is rood/roze van kleur. De planten kruipen of klimmen met rankjes en zijn niet winterhard. Teelt op verhoogde bedden of in potten lukt erg goed vanwege de betere bodemwarmte. 'Beet Red' is donkerrood en rond tot langwerpig van vorm. De ulluco wordt ook wel 'papa lisa' genoemd.

Bereiden

Het knolletje kan (kort) gekookt worden en houd hierbij de knapperige textuur. Vanwege het hoge vochtgehalte zijn de knolletjes niet geschikt om te bakken of frituren. De bladeren van de plant kunnen gegeten worden als spinazie.

Meer informatie
Brunswijker

Witte kool - Brunswijker

Brassica oleracea

Een flinke grote, afgeplatte witte sluitkool. Dit oude ras is van voor 1900. Deze witte kool wordt ook wel eens ‘Platte Kortpoot’ genoemd. Kolen van 5-8 kg komen regelmatig voor. Witte kool is een gekweekte variëteit van de kool. Deze vorm wordt voor de verwerking tot zuurkool, maar ook voor de verse markt geteeld. Het is een van de oudste koolsoorten.

Bereiden

Witte kool, is net zoals groene kool, ontzettend gezond en wordt wetenschappelijk onderzocht op zijn antikankerwerking. Witte kool bevat drie belangrijke componenten namelijk antioxidanten, ontstekingsremmende voedingsstoffen en antikankerwerking in de vorm van glucosinolaten en fytonutriënten. Van Witte kool kan zuurkool gemaakt worden door fijngesneden witte kool te fermenteren met melkzuurbacteriën. Zuurkool bevat veel vitamine C en vitamine B. Het gewicht van de witte kool varieert van 1,5 tot 6 kilo.

Meer informatie
Deep Purple

Wortel - Deep Purple

Daucus Carota

De Deep Purple is een mooie diep paarse wortel. Snel groeiende dieppaarse wortel, kleurrijk buiten en binnenin, extra zoet. De kern van de wortel is als jonge wortel licht van kleur en wordt in de loop van het groei seizoen mooi paars (120 dagen na het zaaien). 

Bereiden

De Deep Purple zit bomvol smaak en is vaak zoeter dan de oranje. Door zijn intense smaak biedt de paarse wortel veel mogelijkheden. Ze zijn zelfs te verwerken tot ijs en marmelade. Of snijd de peen in plakjes, droog ze in de oven en serveer als chipjes! Paarse wortels zijn alleen minder geschikt om te koken, omdat ze dan hun kleur kunnen verliezen.Paarse wortelen bevatten veel hogere waarden Beta caroteen, dan de oranje wortelen. Daarom worden deze in verband gebracht met een preventieve werking tegen kanker en hart- en vaatziekten. Paarse wortelen hebben ook veel Anthocyaan, een paarsrode kleurstof. In augustus en september is de wortel nog niet volgroeid en is de kern wit van kleur en de buitenkant paars.

Meer informatie
Purple Haze

Wortel - Purple Haze

Daurus Carota

Mooie diep paarse wortel die lekker zoet en een beetje pittig van smaak is. De kern van de wortel is oranje.

Bereiden

Eet de Purple Haze in elk geval ook rauw, dan blijft de kleurscheiding behouden. Na koken mengt de kleur zich. De paarse wortel altijd apart koken. Vanwege de mooie kleurschakering is de paarse wortel uitermate geschikt voor in een salade. Paarse wortelen bevatten veel hogere waarden Beta caroteen, dan de oranje wortelen. Daarom worden deze in verband gebracht met een preventieve werking tegen kanker en hart- en vaatziekten. Paarse wortelen hebben ook veel Anthocyaan, een paarsrode kleurstof.

Meer informatie
Rodelika

Wortel - Rodelika

Daurus Carota

De Rodelika is een zaadvaste grote stompe, gladde wortel met intense oranje kleur. Sterke, zoet-aromatische smaak. Uitstekende Brix-waarden, daarom bijzonder geschikt voor hoogwaardige sappen. Brix is een maat voor de hoeveelheid suiker in een waterige vloeistof en geeft aan hoeveel massa-procent van de vloeistof uit suiker bestaat. De oranje wortel is ontstaan door kruisingen. Er wordt aangenomen dat wortelen oorspronkelijk paars waren met een dunne wortel, waarna een mutant optrad die de paarse pigmentatie verwijderde, wat resulteerde in een nieuw ras van gele wortelen.

Bereiden

De Rodelika heeft een zodanig intense smaak dat consumenten bereid zijn hier meer voor te betalen. De lagere kilo-opbrengst van de boer kan hiermee gecompenseerd worden. Van rassen met een bijzondere smaak kunnen ook speciale producten gemaakt worden. In Duitsland wordt wortelsap gemaakt van het ras Rodelika en verkocht onder de naam Rodelika. Ook is deze wortel heerlijk voor een worteltaart.  Wortels zijn rijk aan bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A.

Meer informatie
White Satin

Wortel - White Satin

Daurus Carota

De ‘White Satin’ is een fijne witte wortel. De wortel is zoet van smaak en heeft een knapperige structuur.

Bereiden

Deze witte wortel combineert een zachte, hartig-zoete smaak met een knapperige structuur. White Satin is opvallend glad, (dus gemakkelijk schoon te maken) heeft een uitstekende smaak, is tevens sappig en apart mooi van kleur. De textuur van witte wortelen zorgt voor een lekkere ‘bite’ en is ook nog eens goed voor de spijsvertering. Aantrekkelijk en smaakvol. Bevat vitamine A en antioxidanten. Van de White Satin winterwortel kun je een heerlijke hutspot maken. Dit gerecht heet “Crécy à la Reine”.

Meer informatie
Yellow Stone

Wortel - Yellow Stone

Daurus Carota

De ‘Yellowstone’ is een vroege gele wortel met een hoge opbrengst. De wortel is lekker zoet en redelijk groot.

Bereiden

Chefkoks zweren bij dit nog relatief onbekende product. De smaak is zacht zoet. De Yellow Stone is een heerlijke wortel om rauw lekker op te knabbelen of vers versneden en versnipperd te gebruiken in veel gerechten; Geel wortelsap is ook zeer gezond: Gele wortels staan vanouds bekend om hun hoge Luteïne-gehalte, Luteïne is een Carotenoïde, een natuurlijke weerstands-verhoger, die helpt tegen hart- en vaat-ziekten en ook zeer goed is voor onze ogen. 

Meer informatie
Halflange

Wortelpeterselie - Halflange

Petroselinum crispum

De wortelpeterselie is een variëteit van de peterselie, die hoofdzakelijk voor zijn tot 15 cm lange, witte penwortel wordt gekweekt. De wortel lijkt op een kleine uitvoering van de pastinaak. De smaak lijkt op pastinaak en knolselderij. De wortel is rijk aan caroteen, vitamine B2 en vitamine C .

Bereiden

De smaak van de wortelpeterselie lijkt op pastinaak en knolselderij. De wortel is rijk aan caroteen, vitamine B2 en vitamine C. Van deze peterselie is het vooral de wortel, die een heerlijk zacht peterselie-aroma heeft. Tip: snij blokjes door de soep; rauwe of gebakken blokjes door de sla… heerlijk!  Het verse blad wordt gebruikt als toekruid voor vele gerechten zoals soep en wortelen. De penwortels kunnen worden gebruikt voor het kruiden van gerechten of puur als groente worden gegeten.

Meer informatie
Yacon

Yacon - Yacon

Polymnia sonchifolia

De yacon is een plant uit de zonnebloem familie, oorspronkelijk uit de Andes in Zuid-Amerika. Yacon kan vers gegeten worden en daarnaast worden van de knollen siroop, marmelade, poeder, thee en gedroogde plakjes gemaakt.

Bereiden

De Yacon kan zowel rauw als gekookt gegeten worden en geeft een frissen twist aan je salade!  Yacon is een zeer goede bron van suikers en een gezondheidsbevorderende voedingsbron en door de pre-biotische eigenschappen ook te classificeren als een gezondheidsbevorderende voedingsbron. Dat betekent, dat ze de ontwikkeling van de darmflora bevorderen. Yacon bezit een zeer lage waarde op de glycemische index. Yacón bezit een zeer lage hoeveelheid calorieën, wat uitzonderlijk is voor een zoetstof. Yacon bezit de grootste hoeveelheid F.O.S. van alle bekende voedingsbronnen op de wereld. Yacón bezit bijzonder veel inuline, welke zorgt voor de overheerlijke mild zoete smaak van yacón.

Meer informatie
Blauwe Bessen

Zacht fruit - Blauwe Bessen

Vaccinium Corymbosum

Dit middelvroege ras vormt grote, mooie, stevige lichtblauwe bessen met een heerlijke smaak. De bessen groeien aan een struik die ongeveer 2 meter hoog kan worden, de struik vormt mooie witcrème tot roze bloemen.

Bereiden

De bessen zijn heerlijk om zo rauw op te eten, je kan er ook heerlijke smoothies van maken, taarten, pannenkoeken.

Meer informatie
Rode Bessen

Zacht fruit - Rode Bessen

Bereiden


Meer informatie
Zwarte Bessen

Zacht fruit - Zwarte Bessen

Ribes Nigrum

Deze struik vormt mooie stevige kleine bessen die zwart van kleur zijn hebben een zure smaak. De struik wordt ongeveer 1,5 meter hoog. De bessen van de stuik zijn rijk aan vitmanie C en dus erg gezond.

Bereiden

De bessen zijn rauw eet baar maar zijn wel zuur van smaak, van de bessen kan je een lekkere jam maken ook kan je de sap van de bessen drinken.

Meer informatie